Magyar Szentek VI. spec. fej

MAGYAR SZENTEK ÉS BOLDOGOK V.- SPECIÁLIS VÁLTOZAT ÉS BÉLYEGSZETT

A Magyar Szentek és Boldogok VI. bélyegblokk Szent Zoerard-András, Szent Benedek és Boldog Mór ábrázolásával, az alapváltozattal egy időben 2018. augusztus 1-jén, diffrakciós nyomdai eljárással készült, piros sorszámozással ellátott speciális változatban és korlátozott példányszámú, szintén sorszámozott feketenyomatként is megjelenik. A speciális változat és a feketenyomat exkluzív szettben is elérhető – az említett feketenyomat azonban kizárólag a szett részeként kapható. A Benedek Imre grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomdában készült kiadványok megvásárolhatók az elsőnapi postákon és a Filapostán, továbbá a Magyar Posta internetes áruházából is megrendelhetők.

A képen a magyar szentek és boldogok vi. speciális változat és bélyegszett láthatóA Magyar Szentek és Boldogok VI. alkalmi bélyegblokk alapváltozata is figyelemre méltó műalkotás, azonban a témakört a Magyar Posta – az előző évekhez hasonlóan – kiemelt figyelemmel kíséri, ezért ezt a bélyeget az alapkiadás grafikájával megegyező speciális és feketenyomat változatban is megjelentette.

A blokkon bemutatott zoborhegyi remeték, Szent Zoerard-András és Szent Benedek a középkori magyar királyság első szentjei voltak, szentté avatásukra a hagyomány szerint 1083 júliusában került sor, megelőzve Gellért és vértanútársai, István király és Imre herceg oltárra emelését. A blokkon szereplő harmadik személy Boldog Mór, aki András és Benedek legendáját írta le.

András és Benedek remetebarlangja közelében a 13. század elején alapították meg a szkalkai bencés apátságot Szent Benedek és Mindenszentek tiszteletére. A Nyitrai katolikus egyházmegye patrónusként tiszteli a szent remetéket, András pedig Nyitra védőszentje is. Boldog Mór zoborhegyi remetékről írt legendája illeszkedik a hagiográfia (a szentek és a szentség hírében elhunytak életének kutatása) hagyományaiba, mégis sajátos helye van a magyar irodalomban. Ez az egyik legkorábbi (1064–1070 között keletkezett) legendaszöveg, melynek szerzője szokatlanul sokat elárul önmagáról. Többek között megtudhatjuk, hogy Benedeket személyesen is ismerte, vezeklőövét is birtokolta, fő forrása Fülöp apát tanúságtétele volt.

A blokk érdekessége, hogy a jobb felső oldalán halványan egy Szent Zoerard-Andráshoz kapcsolódó latin nyelvű szövegrészlet látható, ami a Boldog Mór által megörökített csodát írja le. A grafikai megjelenítés azt érzékelteti, hogy egy kódex vékony lapján a hátoldalról olvasható sorok sejlenek át. Az idézett mondat a következő: „Nolite fratres formidare, neque fugere, sanctus enim Zoerardus me a morte suscitavit ad vitam.”, ami Csóka J. Gáspár fordításában a következőt jelenti: "Ne rettegjetek testvérek, és ne fussatok, ugyanis Szent Zoerard támasztott fel engem a halálból az életre.”.

A sorszámmal ellátott bélyegszett háromezer példányban készült, ami az alapváltozatot, az 1 és 3000 között sorszámozott speciális változatot és a feketenyomatot tartalmazza. A szett, a speciális változat és a feketenyomat sorszámai azonosak. (A bélyegszettben található feketenyomat postai díjak lerovására nem használható.)

(A bélyegszettben található feketenyomat postai díjak lerovására nem használható.)

Forrás: Mózessy Gergely, Fehér István

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Terméktulajdonságok

 • Megrendelési kód:
  2018291030011 (speciális blokk)2018291060012 (speciális blokk FDC)2018292030011 (bélyegszett)
 • Megjelenés: 2018. augusztus 1.
 • Névérték/eladási ár: Blokk: 3 × 300 Ft (megjelenéskor kiegészítő címlet)Bélyegszett: 3990 Ft
 • Nyomdai eljárás:
  Speciális változat: 4 szín ofszet + diffrakciós fóliaFeketenyomat: 2 szín ofszet
 • Példányszám: 10 000 db piros sorszámú speciális változat, ebből 3000 db bélyegszettben 3000 db feketenyomat
 • A bélyegek perforálási mérete:
  26,67 × 45 mm
 • A blokk vágási mérete:
  100 mm × 68 mm
 • Papírfajta:
  enyvezett bélyegpapír optikai fehérítővel
 • Gyártó: Pénzjegynyomda Zrt.
 • Forrás: Cultiris/Országos Széchenyi Könyvtár Régi Nyomtatványok Tára
 • Tervezőművész: Benedek Imre

Linkek