Labdarúgó Európa Bajnokság

Alkalmi bélyeg köszönti a XIV. Labdarúgó Európa bajnokságot

A Magyar Posta a hagyományok szerint bélyegkibocsátással köszönti a Labdarúgó Európa bajnokságot.

FociEB1

Az Elekes Attila grafikusművész tervei szerint készült bélyeg bal oldalán a labdarúgók jellegzetes mozdulatainak piktogramszerű ábrázolásai, jobb oldalán a szervező országok nemzeti színeivel díszített labda látható, a háttérben pedig Európa térképe szerepel.
A XIV. Labdarúgó Európa bajnokságot 2012. június 8. és július 1. között Lengyelország és Ukrajna közösen rendezi. A mérkőzéseknek a két ország 4-4 városa ad otthont, a nyitómérkőzés Varsóban, a döntő pedig Kijevben lesz. A rendezés jogára amúgy tíz ország jelentkezett, amit 2005. november 8-án az UEFA jóváhagyó bizottsága háromra szűkített: Olaszország, Horvátország-Magyarország valamint Lengyelország-Ukrajna maradt versenyben. A győztest Cardiffban, 2007. április 18-án hirdették ki. A selejtezőkön 51 ország válogatottja vett részt, innen 14 csapat jutott ki az Eb-re. A döntőben csatlakozik a két rendező ország, így összesen 16 csapat vesz részt a végső küzdelemben, abc sorrendben a következők: Anglia, Csehország, Dánia, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Svédország és Ukrajna.

FociEB2

Az UEFA 2011. december 20-án 16 játékvezetőt nevezett meg, amelyből 12 az Európa bajnokságon mérkőzést vezethet, a többi 4 csak negyedik játékvezetőként szerepelhet. Előbbi csoportba tartozik Kassai Viktor magyar nemzetközi labdarúgó játékvezető, aki számos elismerés és cím mellett 2011-ben az Év Játékvezetője megtisztelő címet érdemelte ki. Az Eb emblémája a két rendező ország nemzeti színeiben pompázó szirmokat és egy virágzó labdát ábrázol. Jelmondata, a Közösen írunk történelmet utal Lengyelország és Ukrajna közös történelmére. A hivatalos labda a Tango 12 nevet kapta, ami a 80-as években jellemző, az eredeti Tango labda terveinek modernizált változata. A labdán megtalálhatóak a rendező országok zászlajának színei. (Forrás: hu.wikipedia.org)

Megrendelési kód: 2012110010011 (bélyeg), 2012110060012 (FDC)
Megjelenési időpont: 2012. június 8.
Névérték: 270 Ft
Példányszám: 200.000
A bélyeg perforálási mérete: 45 x 26,67 mm (50 bélyeg/ív)
Gyártó: Állami Nyomda
Tervezőművész: Elekes Attila

Kapcsolódó oldalak