Idegenforgalom IV. (1): Margitszigeti Víztorony

A Magyar Posta Idegenforgalom elnevezésű forgalmi bélyegsorozata új, a Margitszigeti Víztornyot ábrázoló címlettel bővül

A bélyeg érdekessége, hogy a 75 éves budapesti XIII. kerület évfordulóját a bélyeg ívszélén található felirat dokumentálja. Az újdonság Domé Eszter grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomdában készült. A bélyeg elkészítéséhez szükséges fotóanyagot Budapest Főváros Levéltára bocsátotta rendelkezésre.

Idegenforgalom_margitszigetviztorony

A Margitszigeti Víztorony a Margitszigeti Szabadtéri Színpad mellett áll. 1911-ben Zielinski Szilárd tervei alapján épült. A „vasbeton atyjának” is nevezett építész a korabeli Budapest biztonságos vízellátása szempontjából fontos víztornyot akkor még újdonságszámba menő technológiával építette. A torony 5 méteres alapzaton áll, földszintjének padlója 9 méterrel van a Duna 0 szintje fölött; a torony csúcsa 57 méter magasan emelkedik a környező terep fölé. Bár a legfelső látogatható szint, a kupolaterem padlója csupán 27 méter magasan van, innen is nagyszerű kilátás nyílik a szigetre és Budapestre. A második világháborúban katonai objektum volt a torony, ablakait bebetonozták, csak lőréseket hagytak. 1944-ben megsérült a torony. A felújítás 1947-ben kezdődött és sokáig elhúzódott. 1962 után a víztorony eredeti funkcióját már csak részlegesen töltötte be, de a mai napig Budapest és a Fővárosi Vízművek szimbolikus épülete. 1977-ben védetté nyilvánították. 1983-ban, majd 2003-ban felújították, területén 1986-tól időszaki kiállítások láthatók. (Forrás: hu.wikipedia.org)

Margitsziget víztorony FDC

IDEGENFORGALOM IV. (1): MARGITSZIGETI VÍZTORONYŸ
Megrendelési kód: 2013192010231 (bélyeg) Ÿ
Megjelenés: 2013. március 5. Ÿ Névérték: 195 FtŸ Perforálási méret: 30x40 mm (50 bélyeg/ív) Ÿ
Gyártó: Pénzjegynyomda Zrt. Ÿ Fotó:Budapest Főváros Levéltára Ÿ Tervezőművész: Domé Eszter

Kapcsolódó oldalak