Húsvét 2013

A Magyar Posta hagyományosan bélyegkibocsátással köszönti a Húsvétot

A forgalmi bélyegkisív és sorozat címletein a Míves Tojás Gyűjtemény (Zengővárkony) hímes tojáskülönlegességei szerepelnek. Az alkotásokat Bércziné Szendrő Csilla tojásíró népi iparművész, a Népművészet Mestere készítette. A 2013. március 5-én megjelenő húsvéti bélyegek Nagy Péter grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készültek.

Húsvét kisív 2013A bélyegkisíven és a 85 Ft névértékű sorozaton szereplő motívumok eredetije múlt század eleji gyűjtésből származik, fehér írásos, pirosra festett gyimesi, csiki és háromszéki motívumok. A technikai és színbeli átfogalmazások emelik ki a motívumok nagyszerűségét, ritmikusságát, mozgalmasságát. Ugyanakkor látványosan megmutatkozik archaikusságuk, kultikus mivoltuk. A virágos minták előzménye az erdélyi reneszánsz motívum kincsében keresendő. Az egyes minták többértelműek is lehetnek, ami ékes bizonyítéka a Kárpát-medencei mintakincs fantasztikus változatosságának, a tojásdíszítő asszonyok, lányok esztétikai kifinomultságának, az évszázados hagyományok nemes ápolásának. A 110 Ft névértékű sorozat fő motívuma a Kárpát-medence gyimesi tájegységéről származó piros alapszínű tojáshím, derékban széles osztósávval, felirata „Krisztus halleluja”.

Húsvét 85

Húsvét 110Fent és lent 8 részre van osztva, a sávokban rendezett dupla csillagmotívum elnevezése „tőtőtt rózsa” bűtűbe írva, azaz a csillagot a tojás két végére írják. A piros-fekete színállással a tojásíró kiemeli és megerősíti a főmotívumot, ugyanakkor felidézi a székely hagyományos színeket, a piros fekete rokolyákat, a pünkösdi szélben lobogó templomi zászlókat, a székely gyászt. Az egyik legvallásosabb terület Gyimes, ahol a mai napig minden lányos háznál „írják” a tojásokat. A Kárpát-medencében egyedülálló archaikus mintakinccsel rendelkezik, ezek változatai többszáz különböző, ugyanakkor bámulatosan összehangolt rendszere jelenti a „gyimesi tojásírást”.A Míves Tojás Gyűjteményben (Zengővárkony) a kicsiny fürjtojástól a testes strucctojásig mintegy harmincféle módszerrel díszített egyedi alkotásokat, valamint különlegesen szép iparművészeti darabok is találhatók. Minden kiállított alkotás különleges, egyedi harmóniájával, a szépség igézetével ragadja meg a szemlélőt. (F: Dr. Nienhaus Rózsa Míves Tojás Múzeum alapító tulajdonos)

Húsvét 2013 FDC

Megrendelési kód: 2013065010031 (85 Ft); 2013065010131 (110 Ft);
2013065060032 (FDC); 2013064040011 (kisív)Ÿ Megjelenés: 2013. március 5. Ÿ
Össznévérték: 1.410 FtŸ
A kisív 12.500 példányban készült, a sorozat példányszámát a forgalmi igények határozzák meg
Perforálási méret: 26 x 33 mmŸ
A kisív külső vágási mérete: 124 x 120 mmŸ
Gyártó: ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. Ÿ
Tervezőművész: Nagy Péter

Kapcsolódó oldalak