Húsvét 2012

Megjelenési időpont: 2012. február 24.

Forgalmi bélyeg jelenik meg az idei Húsvéthoz kapcsolódóan is.

Húsvét1

A posták lakossági levél- és képeslapforgalma jellemzően évente kétszer, a karácsonyi és a húsvéti ünnepek alkalmával jelentősen megnő. A magyar filatéliai hagyományok mellett ez is arra ösztönzi a Magyar Postát, hogy évente új bélyeg kibocsátásával köszöntse a kereszténység legnagyobb ünnepét. A Magyar Posta filatéliai újdonsága Keresztes Dóra grafikus-művész tervei szerint az Állami Nyomdában készült, és február 24-én, Spányi Antal püspök jelenlétében a Magyar Katolikus Rádió épületében hozta forgalomba Bakati Gábor vezérigazgató-helyettes.

A Jézus Krisztus kereszthalálával és feltámadásával beteljesedő megváltás a keresztény örömhír legfontosabb üzenete. A bélyegképen népies ábrázolásmódban a keresztről levett Krisztust ölében tartó és fiát sirató Mária, a pietá jelenet látható. Az alkalmi borítékot a barokk népi hagyományokat és a népi vallásosságot jellemző tárgy, a pléhkrisztusok ihlette grafikai kompozíció díszíti. Az alkalmi bélyegzőn a bélyegkép virágmotívuma ismétlődik.

A húsvét, a kereszténység egyik szent ünnepe, úgynevezett mozgó ünnep. Napja a tavaszi holdtölte utáni első vasárnapra esik, azaz március 22-e és április 25-e közé. A magyar húsvét kifejezés a nagyböjt, azaz az előkészület és önmegtartóztatás idejének elmúltára utal. A tradicionális húsvéti körmenet elnevezése Csíkményságon „kikerülés”, de más vidékeken az elnevezések inkább a feltámadáshoz kapcsolódnak. A keresztény egyház szertartásaiban hosszú ünnepi időszak fogja át a kora tavasz és a nyár elejei hónapokat. A húsvéti ünnepkör a pünkösddel zárul. (Forrás: unnepnap-munkaszuneti-nap.hu * hu.wikipedia.org)

Húsvét2

Megrendelési kód: 2012021010031 (bélyeg) ; 2012021060032 (FDC)
Megjelenési időpont: 2012. február 24.
Névérték: 105 Ft
A példányszáma a forgalmi igények függvénye.
A bélyeg perforálási mérete: 26 x 33 mm (100 bélyegkép/ív)
Gyártó nyomda: Állami Nyomda
Tervezőművész: Keresztes Dóra

Kapcsolódó oldalak