Háromdimenziós bélyegújdonságok

Háromdimenziós bélyegújdonságok

A magyar bélyegkibocsátásban első alkalommal, a Magyar múzeumok kincsei sorozat részeként jelennek meg bélyegen ún. anaglif (színszűrő) technikával készült háromdimenziós képek. A különleges bélyegkisívek speciális, vörös-cián párosítású szemüveget igényelnek. Az anaglif kép mindkét szem számára tartalmaz információkat, de a bal szemen lévő színszűrő kiszűri azon információkat, amelyek csak a bal, a jobb szemen lévő pedig, amelyik csak a jobb szemre tartozik; így érhető el a háromdimenziós képi élmény. A Lámpamúzeum, Zsámbékés a Kalcitkristály Múzeum, Fertőrákos c. alkalmi kisívek exkluzív bélyegszettben is megvásárolhatók. Az A5-ös méretű, fóliacsomagolt összeállítás tartalmazza a kétféle alkalmi kisív 1-1 példányát, magyar és angol nyelvű tájékoztatólapot, valamint egy 3D-s szemüveget. A bélyegújdonságok május 3-án jelennek meg a Filapostán és az ország nagyobb postáin, de a Posta honlapján keresztül is megvásárolhatók.

Múzeumok kincsei szett leírás Múzeumok kincsei szett képes

Fertőrákoson, a világörökség részét képező Fertő-tó mellett található a Kalcitkristály Múzeum. A védett magángyűjtemény kétezer szín és formagazdag kalcitkristály és négyszáz különféle ősmaradvány segítségével mutatja be Magyarország hegységeit, azok üledékes, vulkáni, valamint átalakult formáit. A világviszonylatban is egyedülálló gyűjtemény a Nemzeti Kulturális Örökség része.
Zsámbékon 1979-ben nyílt meg a Lámpamúzeum, mely több, mint ezer különféle világítási tárgyat mutat be. A gyűjteményben mécsesek, gyertyatartók, ipari, háztartási, olaj- és petróleumlámpák, régi kínai vázából készült lámpa, Zsolnay-majolika, valamint meisseni porcelán talpú petróleumlámpa is szerepel. 1995-ben a Lámpamúzeum bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe; 1980-ban az amerikai Nemzetközi Lámpaklubba, 1983-ban pedig az Ausztrál Múzeumi Tagságba is felvételt nyert.
Forrás: esestuske.geo.info.hu, mizsambekunk.hu/muzeumok/lampamuzeum, kalcitkristalyok.hu/index.html

3D BÉLYEGSZETTŸ
Megrendelési kód: 2013123030011Ÿ
Megjelenés: 2013. május 3. Ÿ
Eladási ár: 2600 FtŸ
Példányszám: 5.000 db Ÿ
Gyártó: ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. Ÿ
Tervezőművész: Baticz Barnabás

Kapcsolódó oldalak