16 FIFA fej

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018

A Magyar Posta alkalmi bélyeg kiadásával köszönti a FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018 eseményét. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) jóváhagyásával 100 000 példányban megjelentetett bélyeg Kara Orsolya grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készült. Valamennyi kiadványon (bélyeg, bélyegív, boríték és bélyegző) megtalálható a FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018hivatalos logója. Az újdonság 2018. május 25-én jelenik meg, és ettől az időponttól kezdve kapható az elsőnapi postákon, a Filapostán, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

A képen a fifa világbajnokság 2018 bélyeg látható

A labdarúgás az összes felmérés szerint a világ legnépszerűbb sportága, aminek okát sokan és sokat kutatták, de a legpontosabb választ még ma sem sikerült megtalálni. A kutatási eredményekből azonban több egyértelmű következtetés is levonható: népszerűsége töretlen, és sokkal több, mint egy sportág, mert egyszerre hobbi, munka, üzlet és szórakozás; érzelmeket mozgat meg, hiszen majdnem mindenkinek van véleménye róla, van kedvenc csapata és vannak kedvenc játékosai. Ami azonban talán a legfontosabb: minden országnak van nemzeti tizenegye, amelyek közül a labdarúgó-világbajnokságon történő részvételre idén Oroszországban gyűlnek össze a legjobbak. A tizenegy orosz város megújult stadionjaiban 2018. június 14. és július 15. között megrendezendő mérkőzéseken 32 nemzeti válogatott vesz részt. A házigazda automatikus részvevője a tornának, míg a többi csapat – a címvédő német csapatot is beleértve – selejtezőket játszott a részvétel jogáért. Ez a döntő hagyományosan a világ egyik legnézettebb sporteseménye. Az eddig rendezett 20 alkalommal mindössze nyolc nemzet nyert, a legtöbbször (öt alkalommal) a brazil labdarúgó-válogatott. Magyarország eddig kétszer jutott el a döntőig – 1938-ban és 1954-ben –, ahol mindkét alkalommal ezüstérmet nyert.
A labdarúgás és a filatélia szinte a kezdetektől összefonódott, hiszen a Magyar Posta 1925-ben kiadott első sport témájú bélyegei között is szerepel egy labdarúgó jelenet; labdarúgó-világbajnokságról pedig már 1962-ben is jelent meg magyar kiadás.
A FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018 bélyeg ívében a címletek tête-bêche (fordított pár) elrendezésben találhatók meg. A bélyeg főmotívuma az egymás mellett elhelyezkedő, két bélyegképen egészet alkotó focilabda, a háttérben látható színek pedig a rendező ország zászlóját szimbolizálják. Az alkalmi boríték és bélyegző grafikáján a bélyegképhez kapcsolódó motívumok láthatók.

Forrás: www.fifa.com; www.wikipedia.org

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Terméktulajdonságok

 • Megrendelési kód:
  2018110010011 (bélyeg)
  2018110060012 (FDC)
 • Megjelenés:
  2018. május 25.
 • Névérték:
  385 Ft Megjelenéskor belföldi elsőbbségi egyéb levél 250 g-ig; európai országokba elsőbbségi levelezőlap és szabványméretű levél 20 g-ig postai díjaknak felel meg.
 • Nyomdai eljárás:
  4 szín ofszet
 • Példányszám:
  100 000 bélyeg (ívenként 50 bélyeg és 5 vonalkód + FIFA „hivatalos termék” logó és felirat a kereten)
 • Perforálási méret:
  40 × 30 mm
 • Papírfajta:
  enyvezett bélyegpapír
 • Gyártó:
  ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.
 • Tervezőművész:
  Kara Orsolya

Linkek