EUROPA 2015: Régi játékok

EUROPA 2015: Régi játékok

Az Európai Postaüzemeltetők Egyesülete (PostEurop) évente lehetőséget kínál tagjainak arra, hogy közös témakörben úgynevezett EUROPA bélyeget bocsássanak ki. Ezeket az újdonságokat szakmai zsűri, illetve a közönség is bélyegszépségverseny keretében értékeli. Az idei évben a kibocsátók a „régi játékok” témakört dolgozták fel. A Magyar Posta bélyegkisívén a Kecskeméti Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely féltett kincsei közül látható néhány. A bélyegszépségversenyen az első címlet vesz részt. A kisívből Hefelle Glória grafikusművész tervei alapján 50.000 példány készült a Pénzjegynyomdában. Május 8-tól kapható az ország nagyobb postáin, valamint a Filapostán, de megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

Régi játékok kisív

„Napjainkra már közel 18000 muzeális értékű darabot őriz a SZÓRAKATÉNUSZ Játékmúzeum és Műhely, melyek között az ősi eredetű csigacsont játékok, egyszerű népi játékok együttesei mellett a polgári világ míves kivitelű gyári játékai, a hazai iparművészet egyedi alkotásai, valamint a gyermekirodalom, a különböző játékgyűjtemények és a bűvészet valódi könyvritkaságai is megtalálhatóak. A sokféle anyagból készített tárgyak témaköre rendkívül gazdag, melyet különböző népek hagyományos játékszereinek sajátosságai színeznek. Az önálló darabok mellett e gyűjtemény a szomszédos országok, emellett a lengyel, az észt, a mordvin, a mexikói és a japán nép játékkultúrájának jelentős együtteseit őrzi. A legrégebbi játék egy valódi műremek, francia mozaikrejtvény az 1760-as évekből, a legújabbak pedig napjaink egyedi, iparművészeti tárgyai. A túlnyomórészt 19. század második feléből és a 20. század első évtizedeiből származó polgári játékok számára különleges hátteret jelent az Udvardy és a Kovachich család sokoldalú hagyatéka.” (Forrás: szorakatenusz.hu - JÁTÉKOK: TITKOK, CSODÁK, ÖRÖMÖK c. állandó kiállítás, rendezők: Kalmár Ágnes művészettörténész, Kepéné Bihar Mária néprajzkutató) A kisív kétféle bélyegképet tartalmaz. Az egyiken sárközi babák és a budapesti játékműhelyekből „Grabóka” fajátékok, masé lovas huszár és „Bergengócia favár” látható. A másik bélyegen matyóruhás fababák, kovácsolók légjáték, lovas kocsi és vásári játék juhásszal elnevezésű tárgyak szerepelnek. A keretrajzon a múzeum gyűjteményének további darabjai találhatók.

Régi játékok FDC

Megrendelési kód: 2015130040211 (kisív); 2015130060012 (FDC)Ÿ
Megjelenés: 2015. május 8. Ÿ
Össznévérték: 1140 Ft (A 285 Ft-os bélyeg megjelenéskor európai országokba szóló nem elsőbbségi levelezőlap vagy szabványlevél bérmentesítésére használható.) Ÿ
Példányszám: 50.000 db kisív Ÿ
Perforálási méret: 30x30 mm Ÿ
Kisív vágási méret: 119x82 mm Ÿ
Nyomdai eljárás: ofszet Ÿ
Gyártó: Pénzjegynyomda Zrt.
Fotó: Kiss Béla
Tervezőművész: Hefelle Glória

Letölthető tájékoztató

Vásárlás/bélyeg

Vásárlás/FDC