150 ÉVE SZÜLETETT RICHTER GEDEON

A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti Richter Gedeon születésének 150. évfordulóját. Az újdonság Czirják-Nagy Zsuzsanna grafikus tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült, és 2022. július 1-jétől vásárolható meg az elsőnapi postákon, a Filapostán, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

A képen a 150 ÉVE SZÜLETETT RICHTER GEDEON bélyeg látható

Richter Gedeon (1872–1944) magyar gyógyszerész, a modern hazai gyógyszeripar megteremtője. Szülei halálát követően Gyöngyösön nevelkedett, ahol 1890-től gyógyszerészgyakornok volt. 1895-ben a Budapesti Tudományegyetemen gyógyszerész oklevelet szerzett. Két évvel később külföldre utazott és több európai gyógyszertárban tanulmányozta a gyógyszergyártás módszereit. 1901-ben megvásárolta Budapesten az Üllői út és a Márton utca sarkán a Sas Patikát, mellyel nemcsak a saját cége, de a magyar gyógyszergyártás alapjait is megteremtette. 1907-ben Kőbányán, a Cserkesz u. 63. szám alatt felépítette az első magyarországi gyógyszergyárat, melyet vezérigazgatóként irányított. A gyár sikerességét mutatja, hogy az első világháború kitörésekor már 24 gyógyszer szabadalma volt. A második világháború elején a gyár már 5 világrészre kiterjedő képviseleti hálózattal és 10 leányvállalattal rendelkezett. 1942-ben – a zsidótörvények miatt – megfosztották vezérigazgatói tisztségétől, majd a gyárból is kitiltották. 1942-től bizalmas munkatársai útján otthonából illegálisan irányította a céget. 1944 őszén a gyár tevékenysége szinte teljesen megbénult. Ekkor még Svájcba távozhatott volna, de nem akarta elhagyni sem hazaját, sem vállalatát. 1944. december 30-án Richter Gedeon a nyilas uralom áldozata lett. Több sorstársával együtt a Duna-parton végezték ki.

A bélyegen Richter Gedeon portréja, aláírása, illetve az egykori Cserkesz utcai gyárépület képe látható. Az alkalmi borítékon a Budapest Építészeti Nívódíjjal is kitüntetett Richter Gedeon Kémiai Kutató- és Irodaépülete (felelős tervezők: Zoboki Gábor, Oláh Éva, Tóth Zoltán – Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda Kft.) található. Fotó: Bodó Gábor. Az alkalmi bélyegző grafikáján a Richter Gedeon gyár egykori organoterápiás készítményéhez kapcsolódó védjegy részlete szerepel.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Terméktulajdonságok

 • Megrendelési kód:
  2022220010011 (bélyeg)
  2022220060012 (FDC)
 • Megjelenés: 2022. július 1.
 • Névérték/eladási ár: 630 Ft (Megjelenéskor kiegészítő címletként használható.)
 • Nyomdai eljárás: 4 szín
 • Példányszám: 50.000 db (50 bélyeg és
  5 vonalkód / ív)
 • Perforálási mérete:
  40 x 30 mm
 • Papírfajta: Fehér, famentes felületkezelt enyvezett bélyegpapír, optikai fehérítővell
 • Gyártó: ANY Nyrt. (bélyeg);
  Codex Zrt. (boríték)
 • Forrás: Richter Gedeon Nyrt.
 • Tervező: Czirják-Nagy Zsuzsanna

Linkek: