200 ÉVE SZÜLETETT LOUIS PASTEUR

A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a neves mikrobiológus és kémikus, Louis Pasteur születésének 200. évfordulóját. Az újdonság ifj. Szunyoghy András grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült, és 2022. április 1-jétől vásárolható meg az elsőnapi postákon, a Filapostán, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

A képen 200 ÉVE SZÜLETETT LOUIS PASTEUR bélyeg látható

Louis Pasteur (1822–1895) francia mikrobiológus és kémikus, aki a rettegett, halálos veszettség elleni védőoltást kifejlesztette, aki az orvostudomány történetének talán legfontosabb egyéni alakjaként ismert, mint a mikrobiológia, az immunológia és a járványtan megalapítója. Hírnevét leginkább a baktériumok kórokozó hatásáról szóló elmélet felkarolásának, és a védőoltási módszerek kidolgozásának köszönheti. 1888-ban a vezetésével jött létre a párizsi Pasteur Intézet, amely az immunizálást a gyógyítás középpontjába állította.
Pasteur olyan alapvető tudományos eredményeket ért el, hogy kétségtelenül a legnagyobb része volt abban, hogy a 19. század közepe óta a halálozási arányszám nagyban csökkent, és az emberek várható élettartama a világ nagy részében majdnem megduplázódott.
A Magyar Tudományos Akadémia Louis Pasteurt 1881. május 19-én tartott közgyűlésén tiszteleti tagjává választotta.
A bélyegen egy stilizált mikroszkópos kép látható, ahol a „baktériumok” Pasteur vonásait adják ki. Az alkalmi borítékon – a bélyeghez illeszkedő grafikai megfogalmazásban – egy mikroszkóp található. Az alkalmi bélyegző grafikáján Louis Pasteur aláírása szerepel.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Terméktulajdonságok

 • Megrendelési kód:
  2022140010011 (bélyeg)
  2022140060012 (FDC)
 • Megjelenés: 2022. április 1.
 • Névérték/eladási ár: 660 Ft (Megjelenéskor Egyéb külföld nem elsőbbségi, nem vámköteles tartalmú levél 50g-ig, levelezőlap, képes levelezőlap szolgáltatás díja.)
  Nyomdai eljárás: 4 direkt szín
 • Példányszám: 50.000 db (50 bélyeg és 5 vonalkód (színe sötétkék)/ ív)
 • Perforálási mérete: 30 x 40 mm
 • Papírfajta: Fehér, famentes felületkezelt enyvezett bélyegpapír, optikai fehérítővel
 • Gyártó: ANY Nyrt. (bélyeg); Codex Zrt. (boríték)
 • Tervező: ifj. Szunyoghy András

Linkek