100 ÉVE ALAPÍTOTTÁK A MAGYAR LÉGIFORGALMI RÉSZVÉNYTÁRSASÁGOT

A Magyar Posta alkalmi bélyegen örökíti meg a Magyar Légiforgalmi Részvénytársaság alapításának 100. évfordulóját. A bélyeg Kara György grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült 40.000 példányban. Az újdonság 2022. szeptember 2-ától megvásárolható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, a kijelölt postahelyeken és a www.posta.hu-n.

A képen a 100 ÉVE ALAPÍTOTTÁK A MAGYAR LÉGIFORGALMI RÉSZVÉNYTÁRSASÁGOT bélyeg látható

1922. november 19-én megalakult a Magyar Légiforgalmi Rt. (röviden ML Rt., később MALERT). A német tőkeérdekeltségű Aeroexpress Rt. fő riválisaként az öt utas szállítására képes Fokker F-III. típusú gépeivel Budapestet Béccsel és Belgráddal kötötték össze.
Az 1937-38-as fejlesztések eredményeképp a repülőgépek már 24 utas szállítására voltak alkalmasak. 1939-ben a MALERT napi járatokkal kapcsolta össze Budaörsöt Velencével, Rómával, Milánóval, Béccsel, Salzburggal, Münchennel, Zürichhel, Berlinnel, Krakkóval és Varsóval, valamint másnaponként Belgráddal, Araddal és Bukaresttel. A későbbi években a Magyar Légiforgalmi Részvénytársaság Kassa, Ungvár, valamint Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Csíkszereda városokba indított repülőjáratokat.
A második világháborúban a repülés vesztette a legtöbbet a közlekedés terén, vonatkozik ez a személyzetre, a járműparkra és a földi létesítményekre egyaránt. A polgári repülőgép állomány 100%-ban megsemmisült. A Magyar-Szovjet Polgári Légiforgalmi Rt. (MASZOVLET) megalapítását követően három hónappal, 1946. július 30-án szüntették meg a MALERT-et.
A bélyeg fő motívuma az ML Rt. Fokker F.III típusú utasszállító gépe Budapest, Mátyásföldről. Az alnyomaton a Budapest-Bécs légiutat ábrázoló egykori hirdetmény részlete található. Az alkalmi borítékon az ML Rt. Fokker F.III utasszállító repülőgépei, illetve a vállalat logója található. Az alkalmi bélyegző grafikáján szintén a vállalat logója szerepel.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Terméktulajdonságok

 • Megrendelési kód:
  2022240010011 (bélyeg)
  2022240060012 (FDC)
 • Megjelenés:
  2022. szeptember 2.
 • Névérték:
  795 Ft
  (Megjelenéskor az EU vámhatárán belüli, illetve az EU vámhatárán kívüli európai országokba szóló nem vámköteles elsőbbségi levél 50 g-ig, levelezőlap és képeslap bérmentesítésére használható.)
 • Nyomdai eljárás:
  4 szín ofszet
 • Példányszám:
  40.000 db
 • Perforációs méret:
  30 x 40 mm
 • Papírfajta:
  Fehér, famentes felületkezelt enyvezett bélyegpapír, optikai fehérítővel
 • Gyártó:
  ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. (bélyeg);
  Codex Zrt. (boríték)
 • Forrás:
  Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum
 • Tervezőművész:
  Kara György

Linkek: