HÚSVÉT

A Magyar Posta forgalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a kereszténység legnagyobb ünnepét, a húsvétot. Az értékjelzés nélküli, Belföld felirattal ellátott, öntapadós bélyegen Bartolomé Esteban Murillo Krisztus feltámadása c. festményének részlete látható. A bélyeg, valamint a kapcsolódó boríték és bélyegző grafikája Kara György grafikusművész tervei alapján a Codex Értékpapírnyomda Zrt.-ben készült.

A képen a Húsvét bélyeg látható

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. Az Újszövetség szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.
Bartolomé Esteban Murillo (Sevilla, 1618. január 1. – Cádiz, 1682. április 3.) spanyol festő, a spanyol barokk festészet kiemelkedő alakja. Már tizennégy évesen kisebb képeket festett, illetve vallási témájú rajzokat készített. 22 éves korában egy kis festőműtermet hozott létre, képeit vásárokon adta el. 1642-ben Madridba költözött, ahol Velázquez tanítványa lett, aki megnyitotta számára a madridi és toledói királyi paloták, és a Monasterio del Escorial kapuit, ahol megcsodálhatta és lemásolhatta a legkülönbözőbb mesterek festményeit is, ezáltal tökéletesítve saját művészetét. 1645-ben tért vissza Sevillába. Ebben az évben tizenhárom vásznat festett a sevillai San Francisco el Grande kolostor részére, ami meghozta neki a megérdemelt elismerést. 1658 és 1660 között újból Madridban alkotott. 1660-ban részt vett az Academia de Pintura megalapításában. Ez volt a legtermékenyebb időszaka, és ekkor kapta a legjelentősebb megbízásokat. Vallási témájú munkái ismertebbek, de jelentős számban festett korabeli asszonyokat és gyermekeket ábrázoló képeket is.
A 2023. évi húsvéti bélyegen és borítékon Bartolomé Esteban Murillo Krisztus feltámadása c. festményének részlete található. Az elsőnapi bélyegzésű alkalmi borítékon (FDC) lévő bélyegző lenyomaton a bélyegképen is látható győzelmi lobogó látható, mely Krisztus halál fölött aratott diadalának jelképe.


Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Terméktulajdonságok

 • Megrendelési kód:
  2023040010031 (bélyeg)
  2023040060032 (FDC)
  2023041040031 (50 bélyegképes ív)
 • Megjelenés:
  2023. február 20.
 • Névérték: Belföld
  (Megjelenéskor 175 Ft értékű, belföldi nem elsőbbségi levél 50 g-ig, levelezőlap és képes levelezőlap szolgáltatásának díja.)
 • Nyomdai eljárás:
  flexo
 • Példányszám:
  A forgalmi igények függvényében (kezdő példányszám: 250.000 db bélyeg)
 • Perforálási mérete:
  33 x 26 mm (50 bélyeg és 10 vonalkód / ív)
 • Papírfajta:
  Öntapadós, matt eco-papír
 • Gyártó:
  Codex Zrt.
 • Forrás:
  © Cultiris / Bridgeman Art Library
 • Tervező:
  Kara György

Linkek: