MAGYARORSZÁG KULTÚRFLÓRÁJA: GYÜMÖLCSÖK IV.

A Magyar Posta folytatja a Magyarország kultúrflórája: Gyümölcsök témájú alkalmi bélyegsorozatát. A csendéletet idéző grafikai kompozícióban megfogalmazott bélyegképekre ezúttal a bereczki birs és a badacsonyi óriás cseresznye fajták kerültek. Az újdonság Benedek Imre tervei alapján 30.000 példányban az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült. 2023. március 3-tól kapható az elsőnapi postákon, a Filapostán, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházán keresztül is.

A képen a gyümölcsök bélyeg látható

Bereczki birs: legrégebbi fajtáink egyike, eredete talán a jász-oszét betelepedőkig nyúlik vissza. A Jászság gyümölcse, jász almának is nevezik és főleg a Tiszántúlon termesztették. Bereczki Máté pomológus figyelt fel rá. Virágai nagyok, rózsaszín árnyalatúak. Fája középerős növekedésű, vesszői sötétbarnák, levelei nagyok. Bírja a szárazságot és a homoktalajt. 30-40 dkg-os megnyúlt körtealakú, bordás felületű, erősen molyhos. Élénksárga a gyümölcse, édeskés, nagyon illatos, október végétől januárig fogyasztható. Szép kompótot és befőttet ad, a belőle készített sajt minőségi. Pálinkának is főzik.
Badacsonyi óriás cseresznye: többnyire elfogadott, hogy a Germersdorfi óriás változata, de az eredete azért bonyolultabb. 1959-ben a Badacsony lábánál még díszlettek hatalmas fái. Szerencsére Petrovay György már előbb meghonosította Nagykörűben. Koronája gömbalakú, erős növekedésű, némileg fagyérzékeny, noha későn virágzik. Megfelelő megporzás esetén jól terem. Gyümölcsméretben csak termőhelybeli okból tér el a Germersdorfi óriástól, illetve az érési időt tekintve 1-2 napos eltérése van a fő fajtától. Legfőbb megkülönböztető tulajdonsága a gyümölcshús kissé kesernyés íze.
A csendéletet idéző bélyegképekre a bereczki birs és a badacsonyi óriás cseresznye gyümölcse, virága és levelekkel borított ágai kerültek. Az elsőnapi bélyegzésű alkalmi borítékon (FDC) és a rajta található bélyegző lenyomatán különböző gyümölcskompozíciók találhatók.


Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Terméktulajdonságok

 • Megrendelési kód:
  2023070050211 (bélyegsor)
  2023070060012 (FDC)
 • Megjelenés:
  2023. március 3.
 • Össznévérték: 1510 Ft
  (Megjelenéskor a 700 Ft: Európai Unió vámhatárán belüli és Európai Unió vámhatárán kívüli országok nem elsőbbségi, nem vámköteles tartalmú levél 50 g-ig, levelezőlap, képes levelezőlap; a 810 Ft: Egyéb külföld nem elsőbbségi levél 50 g-ig, levelezőlap, képes levelezőlap címletként használható.)
 • Nyomdai eljárás:
  ofszet
 • Példányszám: 30.000 db
  (50 bélyeg / 5 vonalkód / ív)
 • Perforálási mérete:
  35 x 35 mm
 • Papírfajta:
  Fehér, famentes felületkezelt enyvezett bélyegpapír, optikai fehérítővel
 • Gyártó:
  ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. (bélyeg), Codex Zrt. (boríték)
 • Tervező:
  Benedek Imre  

Linkek: