Galamb József vezetésével 100 éve kezdődött a Ford T-modell sorozatgyártása

GALAMB JÓZSEF VEZETÉSÉVEL 100 ÉVE KEZDŐDÖTT A FORD T-MODELL SOROZATGYÁRTÁSA

Ford bélyeg

Február 5-én alkalmi bélyegkibocsátással emlékezik az autóipar fejlődésének jelentős állomására és annak magyar vonatkozására a Magyar Posta. Száz évvel ezelőtt Galamb József konstruktőr-főmérnök vezetésével kezdődött meg a Ford T-modell sorozatgyártása. A bélyegképen a Ford T-modell példányai mellett Galamb József portréja látható. A tervezéshez fotóanyagot a József Attila Múzeum biztosított. A tíz bélyegképet tartalmazó bélyegkisívből,Svindt Ferenc és Berky Péter grafikusművészek tervei alapján, húszezer példány készült a Pénzjegynyomdában.

FordT FDC

Galamb József Makón született 1881. február 3-án. Miután üzemmérnöki diplomát szerzett, első munkahelye a diósgyőri Vasgyár lett. 1903-ban a Magyar Automobil Rt. ösztöndíjával került külföldre; Németországban a Daimler és Benz, később az Adler Automobil Company, majd Clevelandben, a Stearn's Automobile Company alkalmazottja lett. Nem sokkal ezután Detroitban találkozott Henry Forddal, s ez a találkozás alapozta meg az autógyártás történelmének legendás együttműködését. Galamb József először áttervezte a Ford N-modell hűtőrendszerét, majd már a gyár főkonstruktőreként – Farkas Jenővel és az amerikai Harold Wills-szel – megalkotta a híres T-modell alkatrészeinek tervét. Az egyszerűen kezelhető, olcsón előállítható autó szerkezeti terveinek elkészítése során jelentős műszaki újításokat alkalmaztak. Galamb József találmánya volt a T-modellnél alkalmazott bolygóműves sebességváltó és a levehető hengerfejű motor is. Vezetésével 1913-ban áttértek a mozgó összeszerelő szalagon történő sorozatgyártásra, mely azután a világ autógyártását is forradalmasította. A Ford T-modell ezért lehetett korának első népautója. Húsz év alatt 15 és fél millió példány készült belőle. (Forrás: hu.wikipedia.org)

GALAMB JÓZSEF VEZETÉSÉVEL 100 ÉVE KEZDŐDÖTT A FORD T-MODELL SOROZATGYÁRTÁSA Ÿ Megrendelési kód: 2013020010011 (bélyeg), 2013020040011 (kisív), 2013020060012 (FDC)Ÿ
Megjelenés: 2013. február 5. Ÿ
Névérték: 145 FtŸ
Példányszám: 20 000 db kisív Ÿ
Perforálási méret: 40x30 mm Ÿ Vágási méret: 205x110 mmŸ
Gyártó: Pénzjegynyomda Ÿ
Fotó: József Attila MúzeumŸ Tervezőművész: Svindt Ferenc (bélyeg), Berky Péter (keretrajz, boríték, bélyegző)

Leírás