ŐSHONOS MAGYAR BAROMFIFAJTÁK I.

A Magyar Posta 2022-ben Őshonos magyar baromfifajták címmel új sorozat kibocsátását kezdi meg, az előzetes tervek szerint több évet átölelve, évente más baromfifajtákat feldolgozva. 2022-ben a fehér erdélyi kopasznyakú tyúk, a kendermagos erdélyi kopasznyakú tyúk és a fekete erdélyi kopasznyakú tyúk kerül postabélyegre. A három címletből álló bélyegsor Berta Ágnes grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. készült. A Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postahelyeken és a www.posta.hu–n vásárolható meg.

A képen az ŐSHONOS MAGYAR BAROMFIFAJTÁK I. bélyeg  látható

Az erdélyi kopasznyakú tyúkfajtákat a 20. század első felében még elsőrendű gazdasági tyúkként tartották nyilván. Rendkívül edzettek, erősek és ellenállóak. Gyorsan fejlődnek és gyorsan tollasodnak. Számukra megfelelő környezetben jó tojástermelők. A tojások általában barna- vagy krémszínűek, de előfordulnak fehérhéjúak is. Egyes vidékeken kiváló téli tojóként tartották számon.
Jellemzője, hogy nyaka és részben a melle, valamint hasi része is tollatlan. A fejtetőn szintén kevés toll található. Testalkata hasonlít a magyar tyúkéra, de annál nagyobb törzsű, hosszabb és tojásdad alakú, melle kerek, mint a vadmadaraké. Szárnya hosszabb és hegyesebb. Mindhárom fajtára jellemző, hogy az arc, áll- és füllebeny, a taraj és a fej (különösen annak hátsó része) a kakasnál vérpiros, a tojónál – kivéve a fej hátsó részét, mely mindig vérpiros – kissé halványabb árnyalatú. A fehér és a kendermagos erdélyi kopasznyakú tyúkfajta csőr- és lábszíne csontfehér, a fekete fajtáé sötét-palaszínű. Forrás: HU-BA FALUPROGRAM
A sorozat címletein az őshonos tyúkfélék (Gallus gallus domesticus) közül a fehér erdélyi kopasznyakú tyúk, a kendermagos erdélyi kopasznyakú tyúk és a fekete erdélyi kopasznyakú tyúk egy hím és egy tojó egyede látható. A kapcsolódó borítékon egy baromfiudvar, a bélyegzőben pedig egy kakas és egy tojó stilizált rajza látható.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Terméktulajdonságok

  • Megrendelési kód: 2022180050311 (sor) 2022180060012 (FDC)
  • Megjelenés: 2022. május 2.
  • Össznévérték: 915 Ft (Megjelenéskor a 305 Ft: tértivevény elektronikus feladójegyzékkel kiegészítő címlet postai díjnak felel meg.)
  • Nyomdai eljárás: 4 szín ofszet
  • Példányszám: 26.000 db bélyegsor (3 féle bélyeg ívenként; 40 bélyegkép és 4 vonalkód ívenként)
  • Perforációs méret: 40 x 30 mm
  • Papírfajta: enyvezett bélyegpapír
  • Gyártó: ANY Nyrt. (sor); Codex Zrt. (boríték)
  • Tervező: Berta Ágnes

Linkek