ÁRPÁD-HÁZI KIRÁLYOK CÍMEREI

A Magyar Posta hat bélyegképet tartalmazó bélyegblokkot bocsát ki az Árpád-házi királyok címereinek bemutatása céljával. A bélyegblokk a Magyar Nemzeti Levéltár közreműködésével, Elekes Attila André grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomdában készült. Az újdonság 2022. október 25-én kerül forgalomba. A megjelenés napjától kezdve megvásárolható az elsőnapi postákon és a Filapostán, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

A képen a SZOLNOKI SZIGLIGETI SZÍNHÁZ bélyeg látható

Az európai címerhasználat a 12. század közepétől kezdődött és Magyarországon 1202-ből maradt fenn az első királyi címer. Az Árpád-ház kihalásáig hat királyi címert mutatunk be. A blokk bélyegképein az egyes királyok címereit fennmaradt pecsétjeiken keresztül láthatjuk, az alnyomaton okleveleik részlete található. A blokkhoz tartozó alkalmi borítékon az első címerhasználó, Imre király pecsétjének előoldali képe, az alnyomaton pedig V. István király díszes iniciáléja szerepel. Az alkalmi bélyegzőben egy címerpajzs rajzolata látható.

Imre király (1196-1204) arany pecsétjének hátlapján látható az első ábrázolása a vörös-ezüst vágásos pajzsnak. A páratlan mezőkben jobbra lépő oroszlánok láthatók.
II. András (1205-1235) arany pecsétjének hátlapján hétszer vágott háromszög alakú pajzs van, a második, negyedik és hatodik mező közepén kis pajzsocska látható, jobbról és balról a pajzsocska felé futó oroszlánpár, a nyolcadik mezőben (heraldikai) balra futó, fejét hátra fordító oroszlán látható, összesen tehát hét oroszlán található a címeren.
IV. Béla
(1235-1270) arany pecsétjének hátlapján háromszög alakú pajzsban kettős kereszt, amely Krisztus ereklyéjének 13. századi különös tiszteletére vezethető vissza.
V. István (1270-1272) esetében a hegyes talpú, ívelt oldalú háromszögpajzsban talapzatra helyezett, párhuzamos oldalú kettős kereszt jelenik meg, amelynek alján két levélke látható (zöldellő leveles ág) azt jelképezve, hogy a kereszt fája eleven, kihajtani képes. Az alsó szárkereszteződésben töviskoszorút jelképező kis karika található.
IV. László (1272-1290) kettőspecsétjének hátlapján párhuzamos oldalú kettős kereszt, melynek alsó szárkereszteződésén ráfüggesztett karika (töviskoszorú) látható.
III. András
(1290-1301) kettőspecsétjének hátlapján íves oldalú háromszögpajzs, benne párhuzamos oldalú, keskeny szárú kettős kereszt látható. A címermező szegmenseiben finom hullámvonallal alkotott, leveles inda, az alsó kereszteződésnél a szárakon átfont karika alakú töviskoszorú-ábrázolás található.


Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Terméktulajdonságok

 • Megrendelési kód:
  2022260030011 (blokk)
  2022260060012 (FDC)
 • Megjelenési időpont:
  2022. október 25.
 • Névérték:
  1800 Ft
  (Megjelenéskor kiegészítő címletként használható.)
 • Nyomdai eljárás:
  ofszet
 • Példányszám:
  50.000 db blokk
 • A bélyegkép perforálási mérete:
  40 x 30 mm
 • A blokk külső vágási mérete:
  150 x 95 mm
 • Papírfajta:
  Fehér, famentes felületkezelt enyvezett bélyegpapír, optikai fehérítővel
 • Gyártó:
  Pénzjegynyomda Zrt. (blokk)
  Codex Zrt. (boríték)
 • Forrás:
  Magyar Nemzeti Levéltár
 • Tervező:
  Elekes Attila André

Linkek: