MAGYARORSZÁGI ARBORÉTUMOK ÉS BOTANIKUS KERTEK I. EURÓPAI BOTANIKUS KERTEK IX. KONGRESSZUSA, BUDAPEST

A Magyar Posta 2022-ben Magyarországi arborétumok és botanikus kertek címmel új sorozat kibocsátását kezdi meg, az előzetes tervek szerint több évet átölelve, évente más helyszíneket feldolgozva. A 2022-es kibocsátás alkalmával a sorozathoz egy plusz címlet is kapcsolódik, amely az Európai Botanikus Kertek IX. Kongresszusát köszönti. Az öt bélyegből álló sor Petényi Tibor Z. grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült. A Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postahelyeken és a www.posta.hu–n vásárolható meg.

A képen a MAGYARORSZÁGI ARBORÉTUMOK ÉS BOTANIKUS KERTEK I. EURÓPAI BOTANIKUS KERTEK IX. KONGRESSZUSA, BUDAPEST bélyegsor látható

A bélyegsorozat négy címletén látható az Ökológiai Kutatóközpont Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót (alapítva 1952) közismert és keresett érdekessége a légzőgyökereket (ciprusbabákat) nevelő koros mocsárciprus; a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje (alapítva 1922) kiemelt látványossága a melegvízű forrással táplált tavat a nyár közepétől szinte teljesen elborító lótuszvirágzás; Magyarország első botanikus kertje az Eötvös Loránd Tudományegyetem Füvészkertje, Budapest (alapítva 1771), melynek különleges kincse az amazonasi óriás-tündérrózsa; a Jeli Arborétum, Kám (alapítva 1922) egyediségét a rengeteg ott élő koros havasszépe (Rhododendron) adja a színek és illatok gazdagságával.
A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége – alapításának 30. évfordulóján – 2022. május 16-20. között Budapesten rendezi az Európai Botanikus Kertek IX. Kongresszusát (EuroGard IX), ahol a biodiverzitás megőrzése, a kutatás, az oktatás és a fenntartás mellett kiemelt téma a botanikus kertek és a különböző tematikus kertek kapcsolata, együttműködése.
A sorozat címletein az adott kertre vonatkozó illusztráció látható, illetve a kongresszust köszöntő címleten a rendezvény logója található, amely Gál Krisztián grafikusművész munkája. A borítékon egy stilizált kertet idéző grafika, míg a bélyegzőben a MABOSZ emblémája található.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Terméktulajdonságok

  • Megrendelési kód:2022190050511 (sor) 2022190060012 (FDC)
  • Megjelenés: 2022. május 16.
  • Össznévérték: 1650 Ft (Megjelenéskor az 1650 Ft: Belföld elsőbbségi levél 2000g-ig
  • Nyomdai eljárás: 4 szín ofszet
  • Példányszám: 20.000 db bélyeg/fajta (egy címlet 50 bélyegkép és 5 vonalkód / ív; négy címlet 40 bélyegkép és 4 vonalkód / ív)
  • A bélyegek perforálási mérete: 40 x 30 mm
  • Papírfajta: enyvezett bélyegpapír
  • Gyártó: ANY Nyrt.;
  • Codex Zrt. (boríték)
  • Tervező: Petényi Tibor Z.

Linkek