700 ÉVE AVATTÁK SZENTTÉ AQUINÓI SZENT TAMÁST

A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti Aquinói Szent Tamás szentté avatásának 700. évfordulóját. Aquinói Szent Tamás egyháztanító, domonkos szerzetes, a keresztény középkor máig meghatározó gondolkodója. Az újdonság Máté András Gábor tervei alapján 40.000 példányban az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült. 2023. március 3-tól kapható az elsőnapi postákon, a Filapostán, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházán keresztül is.

A képen Aquinói Szent Tamás bélyeg látható

Aquinói Szent Tamás (1225 k. – 1274) a montecassinói bencés kolostorban nevelkedett. 1244-ben a nápolyi domonkos kolostorba ment, ahol a rendbe való fölvételét kérte. Párizsban főiskolai tanárként előadásokat tartott, majd fölvették a magiszterek sorába, önálló nyilvános tanító tevékenységet folytathatott, mint professzor. Akadémiai előadásaiban elsősorban eredetiségét, nyitottságát és önállóságát dicsérték. Rábízták Rómában a rendi főiskola vezetését, s a pápai udvarban is tartózkodott. Közben fáradhatatlanul végezte tudományos munkáját. 1269-ben ismét a párizsi egyetemre szólították teológiai professzornak. Később rendje visszahívta és megbízta, hogy Nápolyban központi teológiai főiskolát szervezzen. Két évvel később X. Gergely pápa a lyoni uniós zsinatra küldte (1274). Súlyos betegen kelt útra, és egy ciszterci kolostorban hunyt el.
XXII. János pápa 1323-ban avatta szentté, és még ebben az évben fölvették ünnepét halála napjára, március 7-re. Mivel ez a nap legtöbbször nagyböjtbe esik, 1969-től január 28-án ünnepeljük, amely napon 1369-ben átvitték az ereklyéit Toulouse-ba. XIII. Leó 1880-ban minden katolikus tanító tevékenység védőszentjévé tette. Forrás: jelesnapok.oszk.hu
Az Aquinói Szent Tamást köszöntő bélyegképen Sandro Botticelli festménye, az alnyomaton pedig Summa Theologiae című művének egyik oldalrészlete, míg az alkalmi boríték előoldalán egy ismeretlen barokk mester Aquinói Szent Tamás című alkotása látható. Az elsőnapi bélyegzésű alkalmi borítékon (FDC) található bélyegző lenyomatán a monstranciát idéző grafika található.


Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Terméktulajdonságok

 • Megrendelési kód:
  2023060010011 (bélyeg)
  2023060060012 (FDC)
 • Megjelenés:
  2023. március 3.
 • Névérték: 715 Ft
  (Megjelenéskor Belföld elsőbbségi levél 500 g-ig címletként használható.)
 • Nyomdai eljárás:
  ofszet
 • Példányszám:
  40.000 db
  (50 bélyeg / 5 vonalkód / ív)
 • Perforálási mérete:
  30 x 40 mm
 • Papírfajta:
  Fehér, famentes felületkezelt enyvezett bélyegpapír, optikai fehérítővel
 • Gyártó:
  ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. (bélyeg) Codex Zrt. (boríték)
 • Forrás:
  © Cultiris / Bridgeman Art Library & AKG Images (bélyeg); Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény, Vasvár (boríték)
 • Fotó:
  Laki László (boríték)
 • Tervező:
  Máté András Gábor

Linkek: