425 éves a Vizsolyi Biblia emléklap

425 Éves a Vizsolyi Biblia emléklap

A Magyar Posta emléklap kibocsátásával köszönti a 425 éves vizsolyi bibliát. A kiadvány július 31-től vásárolható meg a készlet függvényében a Filapostán, de megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

425 éves a Vizsolyi Biblia emléklap

1590. július 20-án fejeződött be Vizsolyban a magyar nyelv páratlan dokumentumának, a Vizsolyi Bibliának a kinyomtatása. Vizsoly a mai napig nevezetes arról, hogy itt látott napvilágot nyomtatott formában az első teljes magyar nyelvű Biblia. A fordítást irányító gönci lelkipásztorról, Károlyi (Károli) Gáspárról Károlyi-Bibliának is nevezik. Ez a könyv a legrégibb fennmaradt és ma is használt teljes szövegű, magyar nyelvre lefordított Szentírás. A fordítás egyik kiemelkedő mérföldköve a magyar nyelv és irodalmi stílus fejlődésének, megalapozója irodalmi nyelvünknek. A kisebb-nagyobb revíziókkal több mint száz kiadást ért meg, és máig a legnépszerűbb bibliafordítás a magyar nyelvterületen. 2015-ben felvették a hungarikumok sorába. (Forrás: vizsoly.hu)
A 425 éves a vizsolyi biblia c. emléklapon az évfordulóhoz kapcsolódó grafikai és képi elemek, valamint magyar és angol nyelvű tájékoztató szövegek olvashatók. Az emléklap harmadik oldalára az 1990-ben kibocsátott, 400 éves a Károli Biblia c. szelvényes bélyeg került beragasztásra, melyet a mostani évfordulóra készített fedélzeti bélyegző lenyomat tesz különlegessé.

Megrendelési kód: 4104831
Megjelenés: 2015. július 31.
Eladási ár: 645 Ft
Példányszám: 500 db
Fotó: Cultiris / Bagosi Tibor, Lazányi István, Rigó Tibor, Szikszay Ágnes
Tervezőművész: Weisenburger István

Letölthető tájékoztató

Vásárlás/emléklap