LaFontaine fej

Ifjúságért 2021: 400 éve született Jean De La Fontaine

A Magyar Posta alkalmi bélyegkisív kibocsátásával állít emléket Jean De La Fontaine francia író munkásságának, születése 400. évfordulóján. A Magyar Posta a megvásárolt - két feláras bélyeget tartalmazó - bé-lyegkisívekből befolyó felár összegét, kisívenként összesen 150 Ft-ot az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatására fordítja. A négy bélyegből álló al-kalmi bélyegkisív 20.000 példányban, Vidák Zsolt grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült. Megvásárolható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postahelyeken és a www.posta.hu-n.

A képen a Ifjúságért 2021: 400 éve született Jean De La Fontaine kisív láthatóJean de La Fontaine (Château-Thierry, 1621. július 8. – Párizs, 1695. április 13.) francia író és költő. Fiatalon papnak készült, később mégis a jogi pályát választotta és ügyvédként dolgozott. Majd hivatalától elfordult és életének nagy részét kizárólag az irodalomnak szentelte. Ismertté állatmeséi – verses fabulái – tették, melyek frappáns, tanulságos történetek. Fabulái 12 könyvben jelentek meg, az első hatot az ifjú trónörökösnek írta, ezekhez Phaedrus is-mert állatmeséit verses formában lefordította franciára. A következő hat már nem annyira gyermekeknek, inkább felnőtt olvasóknak szól. A mesékbe sző-ve éles iróniával bírálta kora társadalmi erkölcseit, az emberi gyarlóságot.
Az alkalmi bélyegkisív egyes bélyegcímletein híres állatmeséinek illusztrációi szerepelnek: A városi és a mezei patkány, A farkas és a gólya, A két bika meg a béka, és A tücsök meg a hangya. A keretrajzon A holló meg a róka című fabuláról készült rajzos kompozíció látható. Az alkalmi borítékon Jean de La Fontaine arcképe, a bélyegzőben szintén A holló meg a róka című fa-bulából sajttal a szájában a holló képe elevenedik meg.

.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Terméktulajdonságok

 • Megrendelési kód:
  2021090040011 (bélyegkisív)
  2021090060012 (FDC)
 • Megjelenés: 2021. március 8.
 • Névérték: Kisív: 580+150 Ft
  (Megjelenéskor a 145 Ft értékű bélyeg belföldi nem elsőbbségi levél 50 g-ig, levelezőlap és képes levelezőlap szolgáltatá-sának díját fedi. A 2 × 75 Ft felár postai díjak lerovására nem használható fel.)
 • Nyomdai eljárás: 4 szín ofszet
 • Példányszám: 20.000 db
 • Perforálási méret: 40 x 30 mm
 • Vágási méret: 120 x 80 mm
 • Papírfajta: Fehér, famentes felületkezelt enyvezett bélyegpapír, optikai fehérítővel
 • Gyártó: ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.
 • Tervezőművész: Vidák Zsolt

Linkek