3. Katasztrófakockázat-csökkentési Világkonferencia

3. Katasztrófakockázat-csökkentési Világkonferencia

Szendai, 2015. március 14-18.

Az ENSZ égisze alatt 2015. március 14-18. között kerül megrendezésre a 3. Katasztrófakockázat-csökkentési Világkonferencia (3rd World Conference on Disaster Risk Reduction) Szendai-ban (Japán). Az esemény tiszteletére a Magyar Posta alkalmi bélyeget bocsát ki. A bélyegképen a katasztrófákra utaló grafikai kompozíció látható. Kara György grafikusművész a bélyeghez kapcsolóan alkalmi borítékot és bélyegzőt is tervezett. A bélyeget 220.000 példányban az ANY Biztonsági Nyomda gyártotta. Február 19-től kapható az ország nagyobb postáin, valamint a Filapostán, de megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is

Katasztrófa kockázat bélyeg

A katasztrófa görög eredetű szó, jelentése: fordulat, megsemmisülés, csapás, megrázó hirtelen esemény, az emberi élet, az anyagi javak, természeti értékek pusztulása. A katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 1999. évi LXXIV. törvény 3. § szerint „A katasztrófa a szükséghelyzet vagy a veszélyhelyzet kihirdetésére alkalmas, illetőleg a minősített helyzetek kihirdetését el nem érő mértékű olyan állapot vagy helyzet (pl. természeti, biológiai eredetű, tűz okozta), amely emberek életét, egészségét, anyagi értékeiket, a lakosság alapvető ellátását, a természeti környezetet, a természeti értékeket olyan módon vagy mértékben veszélyezteti, károsítja, hogy a kár megelőzése, elhárítása vagy a következmények felszámolása meghaladja az erre rendelt szervezetek előírt együttműködési rendben történő védekezési lehetőségeit és különleges intézkedések bevezetését, valamint az önkormányzatok és az állami szervek folyamatos és szigorúan összehangolt együttműködését, illetve nemzetközi segítség igénybevételét igényli.”A katasztrófavédelem a tűzoltóság és a polgári védelem összevonásával alakult meg hazánkban 2000. január 1-jén. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fő feladata a katasztrófák hatósági megelőzése; a bekövetkező polgári veszélyhelyzetekben a mentés végrehajtása; a védekezés megszervezése és irányítása; a káros következmények felszámolása; a helyreállítás-újjáépítés megvalósítása.Az első világkonferenciára 1994-ben, míg a másodikra 2005-ben került sor. A harmadik világkonferenciának otthont adó Szendai városa az északkeleti Tóhoku régió legnépesebb városa, és japán legfontosabb, ún. kijelölt városai közé tartozik. 1600-ban alapították. Tragikus érintettsége van a katasztrófák kapcsán, hiszen 2011. március 11-én az ország történelmének addigi legnagyobb erejű, 8,8-8,9-es erősségű földrengése majd cunami következett be a térségben. (Forrás: wikipedia.org)

Katasztrófa FDC

Megrendelési kód: 2015050010011 (bélyeg); 2015050060012 (FDC)Ÿ
Megjelenés: 2015. február 19.
Névérték: 330 Ft (A 330 Ft-os bélyeg megjelenéskor pl. az európai országokba szóló nem elsőbbségi, egyéb 20 g-ig levél tarifának felel meg.)
Példányszám: 220.000 db
Perforálási méret: 50x26 mm
Nyomdai eljárás: ofszet
Gyártó: ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.
Tervezőművész: Kara György

Letöltés

Vásárlás / bélyeg

Vásárlás / FDC