Máltai Szeretetszolgálat

25 ÉVES A MAGYAR MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT

Málta bélyeg

A Magyar Posta forgalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot alapításának 25. évfordulóján. A bélyegkép középpontjában a közismert jelkép látható, amit az a jelmondat foglal keretbe, amely már több mint kilencszáz éve minden máltai szervezet jelmondata a világon: „Tuitio fidei et obsequium pauperum – A hit védelme és a szegények szolgálata”. A bélyeghez tartozó alkalmi borítékon a szervezet tevékenységeinek néhány jellegzetes életképét, az alkalmi bélyegzőn pedig a jubileumi logót foglalta egységbe Kara György bélyegtervező grafikusművész. A 300 Ft névértékű bélyeg a Pénzjegynyomda Zrt-ben ofszet-lakk és dombornyomás kombinációjával készült, példányszáma a forgalmi igények alapján kerül meghatározásra. Február 4-től kapható a kijelölt postákon valamint a Filapostán, de megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.
1987 őszén találkozott a Zugligeti Szent Család Plébánián a Németországban élő Csilla Freifrau von Boeselager és Kozma Imre plébános. Mindketten a szegények támogatásának lehetőségeit keresték: hiányosan felszerelt kórházakról, szociális otthonokról, a kisnyugdíjasok, a több gyermeket nevelő családok megélhetési gondjairól, az erkölcsi értékrend, a lelki élet zavarairól és a segítségnyújtás módjairól beszélgettek. Ennek eredményeként, a Szuverén Máltai Lovagrend kilenc évszázados eszméje szellemében 1988 decemberében alakult meg Németországban az Ungarischer Malteser Caritas-Dienst. A magyarországi segélyszervezet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 1989. február 4-én alakult, alapító elnöke Kozma Imre atya. A szervezet jelképe a nyolcágú máltai kereszt, mely az evangéliumi nyolc boldogságot jelképezi.
Nagyszabású segítő- és mentőakciói során a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számtalan szervezettel működik együtt, társadalmi elismertsége kiemelkedően magas. Komoly szerepet tölt be a hajléktalan emberek gondozásában, egyedülálló programot indított a testi és szellemi fogyatékkal élő emberek támogatására, fontos szerepet tölt be az idősgondozásban és a kilátástalan helyzetben lévő családok felkarolásában. A szervezet nagy hangsúlyt fektet az elhagyott, árva és veszélyeztetett gyerekek, fiatalok gondozására.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat – csaknem nyolcezer taggal, hét regionális szervezetben és százötven helyi csoportban tevékenykedve – Magyarország egyik legnagyobb civil szervezete.

Forrás: maltai.hu

Málta FDC

MAGYAR MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT:
Megrendelési kód: 2014020010031 (bélyeg),
2014020060032 (FDC)
Megjelenési időpont: 2014. február 4.
ŸNévérték: 300 Ft
Példányszám: forgalmi igények alapján
Perforálási méret: 30 x 30 mm (50 bélyeg/ív)
Gyártó: Pénzjegynyomda Zrt.
Tervezőművész: Kara György

Letölthető dokumentum