EUROPA 2023: BÉKE – A LEGFŐBB EMBERI ÉRTÉK

Az Európai Postaüzemeltetők Egyesületének (PostEurop) tagjai évente bocsátanak ki ugyanabban a témában bélyeget, amivel a tagországok azonos értékeiket mutatják be. Az „EUROPA” bélyeg jelenleg is az egyik legnépszerűbb gyűjtési tematika, és a hivatalos logóval ellátott kiadványok a legkeresettebb bélyegújdonságok közé tartoznak. A tagországok 2023-ban a béke témakörét dolgozzák fel bélyegeiken. A 2x2 bélyegből álló magyar bélyegkisív Nádi Boglárka grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomda Zrt.-ben 20.000 példányban készült. 2023. május 9-től kapható az elsőnapi postákon, a Filapostán, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

A képen az EUROPA 2023 bélyeg látható

A béke a közfelfogásban a nyugodt, tartalmas élet, illetve társadalmi, politikai értelemben a háborútól mentes élet. A béke megőrzése mindenki felelőssége és az egyik legfontosabb célunk az emberi társadalomban. A háború Európa keleti felén a mindennapok szomorú valóságává vált, ezért döntött úgy a PostEurop, hogy a 2023-as EUROPA bélyeg témájául a béke témakörét választja, és a közös megvalósítás érdekében a tagországok körében bélyegtervezési pályázatot írt ki. Ennek keretében valamennyi postaigazgatás egy saját bélyegtervvel indulhatott a versenyben és a tagországok postái szavazás útján döntötték el, hogy melyik grafika kerüljön a tagországok 2023-as közös EUROPA bélyegére.
A Magyar Posta által kibocsátott bélyegkisív egyik címletén a magyar pályamű látható, míg másik címletén a Luxemburgi Posta által benevezett, Linda Bos és Runa Egilsdottir grafikusok által tervezett, nyertes grafika található. A magyar pályaművőn egy kislány szerepel, aki ölel egy galambot, ami a béke és a szabadság jelképe. A kislány mosolya és az ölelés pillanata együtt fejezik ki, hogy az emberek közötti béke és megbékélés erősíti a kapcsolatokat és a közösséget. A közös bélyegen látható grafika egy kelta csomó ihlette kompozíció, és a béke szimbólumaként egybefonódó szíveket mintáz, melynek színei a világ nemzeteit, a kezek pedig az összefogást és együttműködést jelképezik. Az elsőnapi bélyegzésű alkalmi boríték (FDC) és a rajta található alkalmi bélyegző lenyomatának fő eleme a békegalamb stilizált rajza.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Terméktulajdonságok

 • Megrendelési kód:
  2023110040011 (kisív)
  2023110060012 (FDC)
 • Megjelenés:
  2023. május 9.
 • Össznévérték:
  3500 Ft (Megjelenéskor a 875 Ft: Eu-rópai Unió vámhatárán belüli és Európai Unió vámhatárán kívüli országok elsőbbségi, nem vámköteles tartalmú levél 50 g-ig, levelezőlap, képes levelezőlap postai díjnak felel meg.
 • Nyomdai eljárás:
  ofszet
 • Példányszám:
  20.000 kisív
 • A bélyeg perforálási mérete:
  30 x 40 mm
 • A kisív vágási mérete:
  165 × 67 mm
 • Papírfajta:
  Fehér, famentes felületkezelt enyvezett bélyegpapír, optikai fehérítővel
 • Gyártó:
  Pénzjegynyomda Zrt. (kisív), Codex Zrt. (boríték)
 • Tervező:
  Linda Bos és Runa Egilsdottir, Nádi Boglárka

Linkek: