24 2018 MÁV fej

150 ÉVES A MAGYAR ÁLLAMVASUTAK

A Magyar Posta alkalmi bélyegblokk kibocsátásával köszönti a Magyar Államvasutak (MÁV Zrt.) megalapításának 150. évfordulóját. A blokk Kara György grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készült 70 000 darab, fekete sorszámos perforált, és 2000 darab, piros sorszámos vágott példányban. Az újdonság július 6-től kapható az elsőnapi postákon és a Filapostán, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

A képen a 150 éves a magyar államvasutak blokk látható

Történelmi léptékkel nézve másfél évszázad rövid időtáv, de egy vállalat életében ez kifejezetten hosszúnak számít. A vasút ma a mindennapi élet részét képezi, a sínek behálózzák hazánkat és nagyon sok közeli és távoli országba is elvezetnek. A vasúttársaság szerelvényei sem csupán Magyarországon járnak, hanem a környező országokba is eljutnak. Nehéz elképzelni, hogy valamikor létezett ország sínek és MÁV nélkül.

A magyar kormány 1868. július 1-jén felvásárolta a csődbe ment Pest–Salgótarján vonalat kezelő Magyar Északi Vasutat. A Közmunka- és Közlekedésügyi Minisztérium 1869-ben elrendelte, hogy az államkincstár kezelésébe vett vasút és a később megnyíló vonalak neve együtt Magyar Királyi Államvasutak legyen – ezzel alakult meg a mai MÁV jogelődje. Ettől az évtől kezdve az állami szerepvállalás erősödött, a nehéz anyagi helyzetbe kerülő magánvasutakat az állam kisegítette vagy kivásárolta. Vonalaikat és járműveiket a Magyar Királyi Államvasutak átvette, ezzel indult fejlődésnek a hálózat. Az a hálózat, amivel a szerelvények, a személyzet, a kiszolgáló épületek és a folyamatos innováció egységet alkotott, mindez pedig összeforrott országunk utolsó százötven évével, melyek gyakran hoztak magukkal a vasutat is érintő gyökeres változásokat és erőteljes megmérettetéseket.

Ma Magyarország jelentős pályaudvarainak túlnyomó többsége a MÁV kezelésében van, és a hazai vasúti infrastruktúra legnagyobb üzemeltetőjeként a társaság kezeli a legtöbb magyarországi vasútállomást is. Folyamatosan meg kell felelnie a személyszállítás és az árufuvarozás változásainak, és az ebből következő versenyképességi kihívásoknak a fenntartható mobilitás megteremtésével.

A bélyegblokk fő grafikai elemei egy korai mozdonyt és két modern vasúti járművet ábrázolnak. A bélyegblokk mindkét címletén a társaság modern FLIRT motorvonat-sorozatának egy-egy szerelvénye látható, amelyek 2007 áprilisától piros árnyalatú, 2014 októberétől pedig hagyományos kék árnyalatú festéssel kerültek forgalomba. A blokk felső részén a Magyar Királyi Állami Vas-, Acél- és Gépgyárak (MÁVAG) 500., 1893. május 31-én átadott, 2535 pályaszámú, IIIe. osztályú gőzmozdonya tekinthető meg. Az elsőnapi boríték a budapesti Keleti pályaudvar csarnokbelső részletét ábrázolja, az alkalmi bélyegző grafikáját a MÁV jubileumi logója díszíti.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Terméktulajdonságok

 • Megrendelési kód:
  2018280030011 (perforált blokk)2018280060012 (perforált FDC)
 • Megjelenés: 2018. július 6.
 • Össznévérték: 500 Ft
  Megjelenéskor kiegészítő címlet postai díjnak felel meg.
 • Nyomdai eljárás: 4 szín ofszet
 • Példányszám:
  70 000 darab fekete sorszámos perforált blokk, és 2000 darab piros sorszámos vágott blokk
 • A bélyegek perforálási mérete:
  40 mm × 30 mm
 • A blokk vágási mérete:
  70 mm × 100 mm
 • Papírfajta: enyvezett bélyegpapír
 • Gyártó: ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.
 • Fotó: MÁV / Bőhm Katalin és Soós Botond; Cultiris / Közlekedési Múzeum
 • Tervezőművész: Kara György
 • Forrás: MÁV Zrt.

Linkek