150 éve született Róth Miksa speciál változatok és bélyegszett

150 éve született Róth Miksa
Speciál változatok és bélyegszett

A termék elfogyott, már nem rendelhető!

150 éve született Róth Miksa Bélyegszett

A Magyar Posta – a június 4-én kibocsátott – 150 éve született Róth Miksa c. alkalmi bélyegblokk mellett speciális bélyegblokkok és reprezentatív bélyegszett kibocsátásával is köszönti a neves művész születési évfordulóját. A piros sorszámozású vágott és a zöld sorszámozású különlegesen perforált bélyegblokkon is a díjnyertes Pax c. mozaik látható. A szett az alap- és a speciál változatok mellett tartalmaz egy limitált, mindösszesen 650 példányban készült egyszínnyomatot is. A bélyegblokk és a folder Kara György grafikusművész tervei alapján készült.

Róth Miksa (1865–1944) máig a legismertebb és legelismertebb magyar üvegfestő- és mozaikművész. Az ő üvegablakai díszítik többek között a burgenlandi máriafalvi gótikus templomot, az Országházat, a (mai) Pénzügy- és Belügyminisztérium valamint a Magyar Nemzeti Bank épületét, az 1903-ban újjáépített Vajdahunyad várát és a jáki kápolnává alakított egykori királyi pihenőt. Mozaikképei közül ma is látható a budapesti Szervita téren az egykori Török Bankház homlokzatán a Patrona Hungariae, a főváros legnagyobb köztéri mozaikja, a pannonhalmi apátsági templom homlokzatán az alapítást szimbolizáló mozaik, Vajda Zsigmonddal pedig a Széchenyi fürdő kupolacsarnokának világos, modern mozaikdíszét készítették el. A mozaikkészítés magyarországi meghonosításáért elnyerte a Ferenc József-rend lovagi fokozatát. 1900-ban Párizsban a szecesszió első nagy nemzetközi seregszemléjén ezüstéremmel tüntették ki. Később a torinói és a Saint Louis-i világkiállításokon aranyérmet kapott és a mozaiktechnika megújításért elnyerte az olasz király aranyérmét is. (Forrás: Fényi Tibor kézirata - Róth Miksa Emlékház) A RÓTH bélyegszetthez sorszámozott, magyar és angol nyelvű „Tanúsítvány” tartozik, mely eredetiségét postai szárazbélyegző igazolja. Visszazárható fóliatasakban kerül árusításra. A csomagolásként szolgáló folder címoldalán Róth Miksa portréja látható. A kiadvány további oldalain magyar és angol nyelven Róth Miksa önéletrajza olvasható. A bélyegblokkokat és az egyszínnyomatot ún. filacsík védi.

Megrendelési kód: 2015171030011 (piros sorszámozású blokk), 2015172030011 (zöld sorszámozású blokk), 2015173020011 (szett)
Megjelenés: 2015. július 24.
A blokkok névértéke 1000 Ft. A szett eladási ára 20000 Ft.
Nyomdai eljárás: 4 szín ofszet
2500 db piros és 2500 db zöld sorszámozású blokk illetve 650 db szett készült.
A bélyeg perforálási mérete: 30x36,92 mm
A blokk vágási mérete: 90x65 mm
A bélyegblokkok a Pénzjegynyomdában, míg a folder a Keskeny Nyomdában készült.
Forrásanyagot a Róth Miksa Emlékház biztosított.
Fotó: Fényi Tibor, Székely Aladár
Tervező: Kara György
Az egyszínnyomat levélpostai küldemények bérmentesítésére nem használható!

Letölthető tájékoztató