Tűzoltóság 2020 fej

150 éves a Magyar Tűzoltóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség

A Magyar Posta alkalmi bélyegsor kibocsátásával emlékezik meg a Magyar Tűzoltóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség alapításának 150. évfordulójáról. A kétcímletű bélyegsorozat címletei 50.000-50.000 példányban Kara Orsolya grafikus tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készültek a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma által biztosított forrásanyagok felhasználásával. Az újdonság 2020. május 4-én jelenik meg, és ettől az időponttól kezdve megvásárolható az elsőnapi postákon, a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postahelyeken és a www.posta.hu-n.

A képen a 150 éves a magyar tűzoltóság és a magyar tűzoltó szövetség bélyegsor látható

Bár Szent István már hozott rendelkezéseket tűzvédelmi céllal, az első komolyabb intézkedések a városi polgárság kialakulásával egyidejűleg jelentek meg. A XVII. században a diák-tűzoltóságok megalakulásával jöttek létre az első, önkéntes alapon szervezett tűzvédelmi erők, melyek közül a debreceni és a sárospataki kollégium diák-tűzoltói emelkedtek ki. A középkor évszázadai során megjelent, különböző tiltó és szabályozó rendelkezések ellenére is egyik tűzeset követte a másikat. Európában az elsők között önkéntes tűzoltó szervezetet a Magyar Királysághoz tartozó Aradon hoztak létre 1835-ben. A szabadságharc következményeként a Habsburg-uralom sokáig nem engedélyezte az önkéntes tűzoltó-egységek működését, így a Soproni Tűzoltó- és Tornaegylet csak 1866-ban, míg a Pesti Tűzoltó-egylet, illetve a főfoglalkozású tűzoltóság 1870-ben – mindkettő Gróf Széchenyi Ödön vezetésével – kezdhette meg működését. Ezt követően már sorra alakultak a különböző tűzoltó egyletek és egyesületek, valamint tűzoltóságok.

A 125 Ft-os bélyegkép fő alakja a budapesti tűzoltóság főparancsnoka, a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség első elnöke gróf Széchenyi Ödön, mellette Az első tűzoltó szakkönyv (1864) képe látható. A 135 Ft-os címlet fő alakja a tűzoltóság védőszentje Szent Flórián, mellette pedig az 1871. szeptember 17-i pesti tűzoltógyakorlatról készített metszet részlete és a tűzoltójelkép található. Az alkalmi borítékon egy tűzoltó zászló részlete, a bélyegzőben pedig a tűzoltójelkép stilizált rajza látható.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Terméktulajdonságok

 • Megrendelési kód:
  2020110050211 (bélyegsor)
  2020110060012 (FDC)
 • Megjelenés: 2020. május 4.
 • Össznévérték: 260 Ft (Megjelenéskor a 125 Ft kiegészítő címletként, a 135 Ft belföldi nem elsőbbségi levél 50 g-ig, levelezőlap és képes levelezőlap szolgáltatás díja.)
 • Nyomdai eljárás:
  4 szín ofszet
 • Példányszám:
  2 x 50.000 db bélyeg (50 bélyeg / 5 vonalkód / ív)
 • Perforációsméret:
  30 x 40 mm
 • Papírfajta:
  Fehér, famentes felületkezelt enyvezett bélyegpapír, optikai fehérítővel
 • Gyártó:
  ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.
 • Tervezőművész:
  Kara Orsolya
 • Forrás: Katasztrófavédelem Központi Múzeuma

Linkek