125 éves a magyar ajánlási ragjegy

125 éves a magyar ajánlási ragjegy

125 éves a magyar ajánlási ragjegy

A Magyar Posta szelvényes forgalmi bélyegen örökíti meg a magyar ajánlási ragjegy bevezetésének 125. évfordulóját. Az Üzenet bélyegem IV. – Belföld35 forgalmi bélyeghez kapcsolódó szelvényen néhány magyar ajánlási ragjegyből kialakított montázs látható. A bélyeget Benedek Imre grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda gyártotta. Az újdonság október 17 -től vásárolható meg a készlet függvényében az elsőnapi postákon valamint a Filapostán, de megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

Az ajánlási ragjegy az ajánlott küldemények jelzésére szolgáló, felragasztható, egységes mintájú, vágott, fogazott vagy átütött fogazású, kisméretű postai nyomtatvány. Először Poroszország alkalmazta (1865). Nemzetközi forgalomban az UPU 1883-ban vezette be. Magyarországon az 1890. február 4-én kelt 60.817/1889. számú rendelet írta elő az ajánlási ragjegyek használatát. Jele az R, a francia recommandé szóból. Papírja, betűinek színe változó, de minden esetben fel van tüntetve az R, a felvevő posta, valamint a küldemény száma. Magyarországon az ajánlási ragjegy bevezetése előtt az ajánlás jelzésére az ajánlott, Recom., Recommandirt, még előbb az NB (nota bene, „jól jegyezd meg”) jelzéseket alkalmazták. Az ajánlási ragjegy, mint önálló gyűjtési terület a parafilatéliához tartozik. (Forrás: Bélyeglexikon, Magyarország ajánlási ragjegyei 1890-1977)

A bélyeghez tartozó szelvényen az ajánlási ragjegy 125 éves történetéből – a teljesség igénye nélkül – hat példány került kiemelésre. Az 1890-ből származó első ragjegy jellegzetessége, hogy a keret függőleges vonalai végigfutnak az íven, míg a vízszintes vonalak a függőlegesek között maradnak; emellett fontos ismertetőjele, hogy nincs fogazata. Két ritkaságszámba menő ragjegy került még a montázsba: a fekete keretes változat, amelyet csak néhány postahivatalban és rendkívül kis számban használtak, illetve a provizórikus Makó ragjegy, amelyet a második világháború után szükségmegoldásként helyileg állítottak elő. Három alkalmi ragjegy egészíti még ki a kompozíciót: az 1940-es, 50 éves jubileumi alkalmi ragjegy 1-es sorszámú példánya, valamint a Hungária 1100 bélyegkiállítás és a Pigeongram (galambposta) ragjegye.

Az évforduló köszöntésére – a szelvényes bélyeg kibocsátása mellett – alkalmi ajánlási ragjegy, ún. jubileumi küldeményazonosító is készült, valamint a megjelenés napján a Magyar Posta alkalmi bélyegzőt használ.

125 éves a magyar ajánlási ragjegy FDC

Megrendelési kód: 2015061010031 (bélyeg), 2015061060032 (FDC)
ŸMegjelenés: 2015. október 17.
Névérték: Belföld (megjelenéskor 115 Ft)
Nyomdai eljárás: ofszet
Kibocsátás kezdő példányszáma: 5.000 db ív
A bélyeg perforálási mérete: 18x25,2 mm Ÿ A szelvény perforációs mérete: 36,25x25,2 mm
Gyártó: PénzjegynyomdaŸ Tervező: Benedek Imre
Önállóan a szelvény levélpostai küldemények bérmentesítésére nem használható!

Letölthető tájékoztató

Vásárlás/bélyeg

Vásárlás/FDC