Lions fejléckép

100 ÉVES A LIONS CLUBOK NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGE

A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a Lions Clubok Nemzetközi Szövetsége alapításának 100. évfordulóját. A bélyegkisív Kara György grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült 50 000 példányban. Az újdonság április 3-tól kapható az elsőnapi postákon, valamint a Filapostán, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

Lions_s A Lions Clubok Nemzetközi Szövetségét, a Lions Clubs Internationalt az akkor 38 éves Chicago-i üzletember, Melvin Jones alapította 1917-ben azzal az elhatározással, hogy a helyi üzleti klub alaptevékenységein túl jószolgálati munkát is végezzen a közösségért és az egész világért. A kezdeményezést Melvin Jones csoportja, a Chicago-i Üzleti Klub elfogadta. Hasonló csoportokkal felvéve a kapcsolatot, még ebben az évben megalakult az Amerikai Egyesült Államokban a Lions Clubok Szövetsége, ami 1920-ban vált nemzetközivé az első hasonló kanadai klub létrejöttével.
Az alapítás óta eltelt száz évben az elvégzett jószolgálati munka és a kapcsolódó nemes eszme azt eredményezte, hogy a Lions mozgalom napjainkban már 206 országban 46 000 klubbal, mintegy 1,4 millió taggal tevékenykedik, és így a világ legnagyobb klub alapon szerveződő jószolgálati szervezete. A lionok jelszava we serve, azaz: szolgálunk.
Alapításának 100. évében a Szövetség segítő tevékenysége négy cél köré szerveződik: az első a fiatalok támogatása és bevonása a Lions projektekbe, azaz a jószolgálati munka fiatalok közötti népszerűsítése a Leo klubokban, amivel a lionok akcióiban működnek közre. A második a látás megőrzéséért folytatott küzdelem, amely magában foglalja a vakok és gyengénlátók támogatását is. A harmadik az éhezés elleni küzdelem, ami az egészséges élelmiszerekhez való hozzájutás fejlesztését is jelenti. A negyedik a környezetvédelem és az egészségesebb, élhetőbb környezet megteremtése minden közösség számára.
A Lions Clubok Nemzetközi Szövetségének alapítványa, a Lions Clubs International Foundation (LCIF) a Financial Times amerikai napilap 2007-es kutatása szerint 34 nemzetközi jószolgálati szervezetből a világ legjobb nem állami (civil) szervezete megtisztelő címét nyerte el. A kitüntető címet többek között azzal érdemelte ki az LCIF, hogy a jószolgálatra összegyűjtött adományok teljes összegét, azaz az adományok 100%-át juttatja el a rászorulókhoz.
Magyarországon jelenleg 40 klubban közel 900 tag dolgozik a közösségért és szolgálatuk kiterjed a segítségnyújtás minden területére. A 100 éves nemzetközi szervezet centenáriumi jelszava: „Ahol a szükség, ott a Lions segítség”.

Források: www.lions.hu; www.lionsclubs.org

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Terméktulajdonságok

 • Megrendelési kód:
  2017020010111 (bélyeg)
  2017020040011 (kisív 10 bélyeggel)
  2017020060012 (FDC)
 • Megjelenés: 2017. április 3.
 • Névérték: 120 Ft (Megjelenéskor „Belföldi levelezőlap és szabványméretű levél 30 g-ig” tarifának felel meg.)
 • Nyomdai eljárás: ofszet – 3 direkt szín
 • Példányszám: 500 000
 • Perforálási méret: 40 x 30 mm
 • Vágási mérete: 100 x 190 mm
 • Papírfajta: enyvezett bélyegpapír optikai fehérítővel
 • Gyártó: ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.
 • Tervezőművész: Kara György

Linkek