100 ÉVE SZÜLETETT WEÖRES SÁNDOR

IFJÚSÁGÉRT 2013: 100 ÉVE SZÜLETETT WEÖRES SÁNDOR

Weöres Sándor

A Magyar Posta feláras bélyegkisív kibocsátásával köszönti a neves költő, író, műfordító születésének századik évfordulóját. A kisíven Weöres Sándor műveiből származó idézetek és illusztrációk grafikai kompozíciója szerepel. Nádi Boglárka tervei alapján a Pénzjegynyomda harmincezer példányt készített belőle. A felárból származó bevételt az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatására fordítja a Posta. A bélyegújdonság június 20-tól kapható a nagyobb postákon valamint a Filapostán, de megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

Nádi Boglárka elsőbélyeges grafikus a centenáriumi bélyegről a következőt mondta: „Amikor megkaptam a feladatot, rengeteget gondolkoztam azon, hogyan tudnék Weöres Sándorhoz méltót alkotni. Olyan bélyeget szerettem volna tervezni, amit, ha még élne, ő is szeretne. Vagyis szeretném azt képzelni, hogy szeretné. A Magyar etűdök kötet bevezetője adta az ötletet, amiben felesége a következő sorokat írta: ’Ez a könyv ajándék. Én is ajándékba kaptam. Fiatal házas korunkban W. S. rajzolta és írta számomra, annyiféle tintával, ahányféle színt kapott. Ezért lett olyan tarka, mint a színes tojás. Nekem mindmáig legkedvesebb ajándékom. Azt mondják, a szeretet annál inkább növekszik, mennél inkább osztogatják. Ilyen szeretettel adom olvasói kezedbe ajándéknak ezt a könyvet.’ – Miután ezt elolvastam és alaposabban áttanulmányoztam a kötetet, már biztos voltam benne, hogy a kalligráfiát választom és olyan szellemiségben kell megfestenem a bélyegeket, amilyen szeretettel ő illusztrálta és kalligrafálta a könyvet Károlyi Amynak. Remélem sikerült.”

Weöres Sándor (1913–1989) Kossuth-díjas költő, író, műfordító; a fiatal költők számára adományozható Pásztor Béla-díj megalapítója. Felesége, a szintén költő, műfordító, Károlyi Amy. Első kötete (Hideg van, Pécs) 1934-ben jelent meg. Színes, dallamos versein nemzedékek nőttel fel, a legismertebbek: Bóbita (1955), Ha a világ rigó lenne (1974). Műfordítóként is kivételes teljesítményt nyújtott: angol, német, francia, orosz, ukrán, olasz, latin szerzőktől többnyire közvetlenül tolmácsolt művekkel a magyar fordításirodalom élvonalába emelkedett. Forrás: enciklopedia.fazekas.hu

WeöresFDC

IFJÚSÁGÉRT 2013: WEÖRES SÁNDORŸ
Megrendelési kód: 2013130040011 (bélyegkisív),
2013130060012 (FDC)
ŸMegjelenés: 2013. június 20.
Össznévérték: 440+100 Ft
Példányszám: 30.000 kisív
ŸBélyegek perforálási mérete: 30 x 40 mm
A kisív vágási mérete: 140x60 mm
Gyártó: Pénzjegynyomda Zrt.
Tervezőművész: Nádi Boglárka
ŸA bélyegek felárösszege levélpostai küldemények bérmentesítésére nem használható!

Letölthető dokumentum