05 2018 Bernstein fej

100 éve született Leonard Bernstein

A Magyar Posta alkalmi bélyeg kiadásával köszönti Leonard Bernstein születésének 100 éves évfordulóját. A bélyeg 200 000 példányban, Nagy Péter grafikusművész tervei szerint, az ANY Biztonsági Nyomdában készült. A kiadvány 2018. március 2-án jelenik meg, és ettől az időponttól kezdve kapható az elsőnapi postákon, a Filapostán, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

A képen a 100 éve született leonard bernstein bélyeg látható

Leonard Bernstein (1918-1990) nemzetközi hírű amerikai zeneszerző, a 20. század egyik legnagyobb karmester egyénisége, a televíziós zenei ismeretterjesztés műfajának megteremtője, zongorista.

Ukrajnából kivándorolt, vallásos zsidó családból származott, alig volt tíz esztendős, amikor zongorázni kezdett. Zenei tehetsége tanulmányai során végig elkísérte, a Harvard Egyetemen felváltva folytatott zenei, filozófiai és filológiai tanulmányokat, ahol 1939-ben szerzett diplomát. Ezt követően a philadelphiai Curtis Institute of Music növendéke lett, ahol az anekdota szerint ő volt az egyetlen, akinek a magyar származású Reiner Frigyes – akitől karmester kurzusokat vett – jeles osztályzatot adott.

Karmesteri karrierje 1943-ban egy bravúros beugrással indult. A 25 éves, akkor még ismeretlen Bernstein Bruno Walter betegsége miatt néhány órás felkészülés után állt a New York-i Filharmonikusok élére és zajos sikert aratott a Carnegie Hallban. Egy csapásra Amerika kedvence lett, a nagy zenekarok valósággal versengtek kegyeiért. Lelkesedése, átéléssel telt dirigálása, a belőle áradó zeneélvezet a nem zeneértő közönséget is magával ragadta.

1957-ben első amerikaiként lett a New York-i Filharmonikusok művészeti vezetője, a zenekarral tizenkét éven át dolgozott, s a muzsikusok a Laureate Conductor címmel tisztelték meg.

Zeneszerzőként 1944-ben mutatkozott be a bibliai témájú Jeremiah szimfóniával, első musicalje, az Egy nap a városban 463 előadást ért meg és meg is filmesítették. Kirobbanó sikert ért el az 1957-ben színre került West Side Story-val, amelyből azonos címmel 10 Oscar-díjat nyerő film is készült. Bernstein modern, kicsit dzsesszes hangzású komolyzenei művei is kedveltek, ezekben merített a country dalok, a mexikói táncok és a zsidó zene elemeiből is.

Zenei ismeretterjesztőként is újdonságot hozott: képes volt a muzsikát közérthetően, a lényeget feltáró módon minden korosztályhoz közel vinni. Ő volt az első karmester, aki a klasszikus zenéről 1954-től kezdődően televíziós sorozattal jelentkezett. Előadásait a New York-i Filharmonikusok kísérték, közben maga is zongorázott. Az előadások szövege könyv alakban a világ számos nyelvén megjelent, magyarul 1976-ban A muzsika öröme címmel. Pályafutását és munkáját számtalan díjjal és kitüntetéssel ismerték el.

A bélyegen a vezénylő Leonard Bernstein, az alkalmi borítékon szintén a dirigáló Bernstein és egy négyes elosztású ütemmutató ábrázolása, az alkalmi bélyegzőn pedig vezénylő kezek láthatók.

Forrás: www.fidelio.hu; www.irodalmiradio.hu; www.zene.hu; www.wikipedia.org

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Terméktulajdonságok

 • Megrendelési kód:
  2018060010011 (bélyeg)
  2018060060012 (FDC)
 • Megjelenés:
  2018. március 2.
 • Névérték:
  370 Ft (Megjelenéskor „hivatalos irat” postai díjnak felel meg.)
 • Nyomdai eljárás:
  4 szín ofszet
 • Példányszám:
  200 000 db (ívenként 50 bélyeg és 5 vonalkód)
 • Perforálási méret:
  30 × 40 mm
 • Papírfajta:
  enyvezett bélyegpapír
 • Gyártó:
  ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.
 • Fotó: Interfoto/Cultiris
 • Tervezőművész:
  Nagy Péter

Linkek