03_2018_kutya_kisív_fej

Kínai horoszkóp 2018: a Kutya éve

A kínai horoszkóp szerint a 2018. február 16. és 2019. február 4. közötti időszak a Kutya éve, amelyet a Magyar Posta bélyegkisíven ábrázol. A kétféle bélyegkép főmotívuma az évnek nevet adó kutya figurája. A kisív Székely Kálmán grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomdában készült 70 000 példányban. Az újdonság február 6-tól kapható az elsőnapi postákon, valamint a Filapostán, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

A képen a kínai horoszkóp: 2018, a kutya éve kisív látható

A kínai asztrológia évezredek óta a Hold mozgása alapján és annak fázisaival tárja fel az emberek jellemét és várható sorsát. A holdnaptár és a szoláris-, azaz a Gergely-naptár eltérő időszámítása miatt az Újév napja minden évben más-más (szoláris naptár szerinti) napra esik. 2018-ban ez a nap február 16-a.

A kínai horoszkópban a születés időpontjához további tényezőket is hozzárendelnek, úgymint a születés óráját és az évek-, hónapok-, napok és órák öt elem (víz, fa, tűz, föld és fém) jellemzőit. A Tíz Mennyei Gyök és a Tizenkét Földi Ág párjaiból összesen 60 kombináció hozható létre, így a Holdnaptár legfontosabb ciklusa a 60-as ciklus. A kínai asztrológia szerint a születés pillanatában fennálló minőségek és összefüggések meghatározzák az ember sorsának irányvonalát. Az említett ciklikusságból következően a most kezdődő év a Föld-Kutya éve lesz. A kínai horoszkóp tudománya azonban ennél sokkal bonyolultabb, mert az ún. négyoszlopos sorselemzéssel, ahol a születés évét, hónapját, napját és óráját is jelölik, az 5 elem jellege mellett a jin és jang minőségével is társítják. A Tizenkét Földi Ág megfelel a Tizenkét Állatövnek is, így ezen állatok tulajdonságai segítségével vizsgálják az ember és a világ alapelemeinek viselkedését, a természet rendjét és körforgását 60 napos és 60 éves ciklusokban is.

A Kutya jegyében születettek nagyon kötődnek azokhoz az emberekhez, akikkel megosztják szakmai- vagy magánéletüket, mivel kerülik az egyedüllétet. Barátságos természetűek, annak ellenére, hogy a világot kizárólag fehérben vagy feketében látják – valaki vagy a barátjuk vagy az ellenségük. Mindent megtesznek a barátaikért, de – mivel konfliktuskerülők, és nem szeretik a nehezen megoldható helyzeteket – messze elkerülik ellenségeiket. Ugyan alapvetően pesszimista beállítottságúak, de ezt soha nem mutatják ki. Környezetükben nagyon népszerűek, főként kedves modorukért és spontaneitásukért kedvelik őket. Álommunkaerők – tapintatosak, hűségesek, intelligensek, igazságosak és nem takarékoskodnak az energiájukkal. Megteszik, amit elvárnak tőlük, és odafigyelnek az elvégzett munka eredményeire is. Van érzékük az emberekhez és az üzlethez. Kiválóan teljesítenek pénzügyi vonalon, a szociális ellátásban, az orvostudományban és az oktatásban. Nincs náluk hűségesebb partner, szeretetük határtalan. A Föld-Kutyákra különösen jellemző, hogy csöndes, zárkózott teremtések, ennek ellenére rendkívül meggyőzőek és tehetségesek. Általában nagyra becsülik és tisztelik őket.

Ez a jegy az intelligenciát és a védelmet jelenti, amely egyúttal az elkövetkező évet érzékeny időszakká is teheti. Várhatóan jelentős hangsúlyt kap majd a világban a védelem kérdése, mert a Kutya jegy fontos védelmezője a jogoknak, a tulajdonnak, tehát az év kulcskérdése lesz a törvény, a biztonság és a rend fenntartása. Ugyanakkor a 2018-as év a nagy remények éve is lesz, amikor is nagyszabású kísérletek történnek majd a világ számos pontján meglévő vitás kérdések normális mederbe terelésére.

A Magyar Posta tervei szerint a sorozat 2019-ben a Disznó éve bélyegkibocsátással folytatódik.

Forrás: www.officina.hu; www.jellemrajzok.com; www.tiens.hu; www.vehir.hu; www.harmonet.hu

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Terméktulajdonságok

 • Megrendelési kód:
  2018040040011 (kisív)
  2018040060012 (kisív FDC)
 • Megjelenés:
  2018. február 6.
 • Névérték:
  4 × 400 Ft
  (400 Ft – megjelenéskor Európai országokba nem elsőbbségi egyéb levél 20 g-ig, illetve Európán kívülre nem elsőbbségi levelezőlap és szabvány méretű levél 20 g-ig postai díjaknak felel meg.)
 • Nyomdai eljárás:
  4 szín ofszet
 • Példányszám:
  70 000 db kisív
 • Perforálási méret:
  25 x 25 mm
 • A kisív vágási mérte:
  100 x 68 mm
 • Papírfajta:
  Chromo enyvezett bélyegpapír
 • Gyártó:
  Pénzjegynyomda Zrt.
 • Tervezőművész:
  Székely Kálmán

Linkek