A képen egy nemzetközi gyorsutalvány feladási nyomtatvány látható.

Nemzetközi gyorsutalvány

Gyors segítség a külföldön lévőknek

  • A nemzetközi gyorsutalványon külföldre küldött pénz a feladást követő második, célország-beli munkanapon vehető fel. A feladott összeget a címzett a célország szolgáltatóhelyein, készpénzben veheti át. Nemcsak magánszemélyek, hanem cégek, szervezetek részére is küldhető így pénz.
  • Az összeg feladásáról és a kifizetéshez szükséges adatokról a címzettet a feladónak kell értesítenie.
  • A Magyarországról küldeni kívánt összeg a kijelölt postákon készpénzben, forintban adható fel, amelyet postai befizetési árfolyamon, euróra átszámítva továbbít a Posta a célország felé. Amennyiben a kifizetés nem euróban történik, a célország pénznemére történő átváltást a célország szolgáltatója végzi az általa meghatározott árfolyamon. A pénzzel együtt néhány szavas üzenetet is küldhet.

Milyen adatokat kell közölnöm a címzettel, hogy fel tudja venni a pénzt?

A feladónak a pénz felvételéhez közölnie kell a címzettel a pontos nevét, a küldött pénzösszeget, a feladás helyét (ország) és a jelszót – amennyiben a kifizetést jelszóhoz kötötte.

Hogyan történik a kifizetés?

Az összeg érkezéséről és a kifizetéshez szükséges adatokról a feladó értesíti a címzettet, vagyis Önnek kell szólnia annak, akinek a pénzt küldi. A címzett az adott ország szolgáltatójának kifizetőhelyein az utalvány érvényességi idején belül veheti fel a pénzt. A kifizetés a kifizető országokban érvényes kifizetési szabályok szerint történik. Amennyiben a kifizetés valamilyen okból nem lehetséges, a kifizető ország szolgáltatója visszaküldi az összeget. A visszaküldött pénzt a kifizetési bizonylat kitöltése és a feladóvevény bemutatása után, adategyezőség esetén, a feladó vagy meghatalmazottja veheti fel.

A címzett még nem kapta meg az összeget, mi a módja az információkérésnek?

A feladott összeg sorsának kiderítésére a feladás napját követő második munkanaptól számított hat hónapon belül van lehetőség. Ehhez a nyomtatvány másolati példányát bemutatva kell a felvételre kijelölt postán tudakozódási eljárást indítani. Az eljárásról bővebb információt a Magyar Posta nemzetközi postautalvány és nemzetközi gyorsutalvány szolgáltatásának Általános Szerződési Feltételeinek 7. pontjában olvashat.

Kapocs jel

Kapcsolódó szolgáltatások

  • Ha Ön olyan országba küldene pénzt, amelybe nemzetközi gyorsutalványon nem lehetséges, vegye igénybe a több mint 800 postán elérhető Western Union pénzátutalás szolgáltatást!
  • Ha szeretné, hogy a küldött összeget házhoz kézbesítsék, vagy számlaszámra küldene pénzt, vegye igénybe nemzetközi postautalvány szolgáltatásunkat.
  • Ha nemzetközi gyorsutalványon szeretne pénzt kapni, itt tájékozódhat a külföldről érkező gyorsutalvány kifizetéséről.