biztonsági felhívás: visszaélnek a magyar posta nevével

A visszaélés lehet nyereményjátékkal, csomag érkezésével vagy behajtással kapcsolatos jelzés is.

2019. november 8.

BEHAJTÁSSAL KAPCSOLATOS VISSZAÉLÉS

Előfordulhat olyan helyzet, amikor ismeretlenek követeléskezeléssel, tartozás behajtásával kapcsolatban hivatkoznak a Magyar Postára. Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy a postai szolgáltatásokkal kapcsolatos követeléskezelés és behajtás szigorú és dokumentált eljárási rend szerint történik. Ennek egyik első lépése az írásos fizetési felszólítás. Ha azonnal, minden írásos előzmény nélkül pénzt követelnek a Magyar Posta nevében postai szolgáltatással összefüggő tartozásra hivatkozva, akkor kérjük forduljon ügyfélszolgálatunkhoz és kérjen tájékoztatást, hogy valóban indított-e a Magyar Posta Önnel szemben igényérvényesítést. Amennyiben a Magyar Posta munkatársa keresi meg Önt tartozása rendezése érdekében, akkor minden esetben részletes tájékoztatást ad a tartozásról (számlaszám, összeg) és telefonon a bankszámlaszámot, amelyre fizetni kell nem közli, hanem a szerződésen, számlán, felszólításon szereplő bankszámlaszámra kéri az utalást.
A Magyar Posta kizárólag munkatársai és bírósági végrehajtó útján érvényesít követelést, a hivatalos végrehajtókról a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján elérhető névjegyzékből lehet tájékozódni. !

NYEREMÉNYJÁTÉKKAL KAPCSOLATOS VISSZAÉLÉS

Értékes nyereményeket, számos esetben mobiltelefont ígérnek nem létező nyereményjátékra hivatkozva ismeretlenek a Magyar Posta nevét felhasználva.
Az elkövetők számos módon - e-mailben, böngészés közben felugró ablakban vagy SMS-ben - kérik el ügyfeleink személyes adatait, bankkártyaszámot, esetleg PIN-kódot vagy egyszerűen pénzt, az értesítésben pedig a Magyar Posta logóját és arculati elemeit használják, ezzel megtévesztve az ügyfeleket.

Kérjük, legyenek körültekintők! Az adathalász támadások jórészét kis odafigyeléssel fel lehet ismerni. Gyanakvásra adhat okot már az is, ha olyan nyereményjátékról kap értesítést, amely ismeretlen Önnek, ha bizonytalan, akkor érdemes ellenőrizni a Posta honlapján, ahol minden akciót közzéteszünk.

CSOMAG ÉRKEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS VISSZAÉLÉS

Az utóbbi hetekben azonban gyakori az is, hogy csomag érkezését jelzik, és annak árát kérik ügyfeleinktől.
Gyakori, hogy magyartalan vagy nyelvtanilag helytelen a megfogalmazás, illetve előfordul, hogy hiányoznak az ékezetek a megérkező e-mailekben, SMS-ekben.

Fontos tudni, hogy a Magyar Posta sem telefonon, sem sms-ben, sem emailben nem kér be érzékeny személyes adatokat, böngészés közben felugró ablakokban nem hirdet, valamint a Magyar Posta által meghirdetett akciókhoz minden esetben tartozik játékszabályzat, amelyben leírjuk, hogy a nyerteseket milyen módon értesítjük. Ha a szabályzattól eltérő üzenetet kap, gyanakodjon, és javasoljuk, hogy zárja be azt az ablakot. Minden esetben ellenőrizni kell a küldő e-mail címét is és figyelembe kell venni, hogy a Magyar Posta hivatalos e-mail címei @posta.hu végződésűek. Ha ettől eltérő e-mail címről érkezik a Magyar Posta nevében megkeresés, akkor kezdjenek gyanakodni!

A Magyar Posta a megtévesztő értesítésekről szóló ügyfélbejelentéseket komolyan veszi, minden esetben jelzi az adathalászatot az intézkedésre jogosult hatóságnak, és tájékoztatja a lakosságot a honlapon és a közösségi oldalakon.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) tájékoztatót adott ki a különböző mobiltelefonszámokról, a Magyar Posta Zrt. nevének és arculati elemeinek felhasználásával küldött adathalász hivatkozást tartalmazó kéretlen SMS üzenetekkel kapcsolatban, amelyet itt tekinthetnek meg.

Járjanak el kellő körültekintéssel, fokozottan ügyeljenek adataik védelmére!

Magyar Posta Zrt.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Kapcsolódó szolgáltatások