Változások a csekkbefizetésnél

Kisebb változást hozott csak a június 26-tól hatályba lépő Európai Uniós rendelet a csekkek befizetésénél a postákon.

FRISSÍTVE: 2017. június 28.

Továbbra sincs semmilyen adatellenőrzési kötelezettség azoknál a csekkeknél, amelyek M jelzésűek, ezek adó, pénzbírság, illetékek befizetésére használt, általában hatósági csekkek. Változás van viszont az FM jelzésű és jelzés nélküli csekkeknél, ilyenek a közüzemi fehércsekkek és a sárgacsekkek.

csekk_kozlemeny_aktualitasokAz FM jelzésű sárga csekkeknél, illetve jelzéstől függetlenül a fehér csekkeknél 300.000 forint összeghatárig nincs szükség személyazonosításra, de 300.000 forint felett már igen. Ha nincs M vagy FM jelzés a sárgacsekken, akkor a postai ügyintéző automatikusan elbírálja a kedvezményezett számlatulajdonos alapján, hogy a befizetés mentesíthető-e az adategyeztetés alól. Amennyiben nem, akkor összeghatártól függetlenül szükséges a személyazonosság igazolása, a személyazonosítási okmány és a lakcímkártya felmutatásával.

A postai eljárást érintő változás hátterét jelentő szabályozás kötelezi a fizetési szolgáltatókat a személyi adatok ellenőrzésére azonnali hatállyal, minden tagállamban 2017. június 26-tól, emellett a pénzmosás elleni 2017. évi LIII. törvény is előírja ezt a kötelezettséget. Ezeknek tett eleget a Magyar Posta.

Tehát nincs változás azokban az esetekben, amikor a befizetés fehér csekken történik, az adategyeztetésre csak 300.000 Ft felett kerül sor. Ugyanígy nincs változás az FM jelzésű sárga csekknél sem. Az M jelzésű csekkek esetén semmilyen adatellenőrzési kötelezettség nincs.

Korábbi szabályokhoz képest eltérést az jelent, ha a sárga csekk egyik jelzéssel sem rendelkezik, és a számlatulajdonos alapján sem mentesíthető az adategyeztetés alól, akkor összeghatártól függetlenül szükséges a személyazonosság ellenőrzése. Így kell eljárni a rózsaszínű csekk-ként ismert belföldi postautalvány esetén is, ahol összeghatártól függetlenül szintén szükséges az adatellenőrzés.

A Magyar Posta a honlapján hirdetményben tette közzé ezt a változást június 21-én, ezt követően pedig a hatályba lépés napján a postákon is.

Magyar Posta Zrt.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Kapcsolódó szolgáltatások