Újabb elektromos teherautókat állít forgalomba a Posta

Tovább zöldül a Magyar Posta járműflottája, miután 45 új elektromos teherautót vett át a társaság a Porsche Hungariától, ezzel pedig közel százra nőtt a vállalatnál használt elektromos tehergépjárművek száma. Dr. Balczó Barnabás elnök-vezérigazgató az átvételkor kiemelte: a Magyar Posta elkötelezett a fenntarthatóság mellett, ezért is fontos a társaságnak, hogy minél kevésbé terhelje a környezetet a csomagok szállítása közben.

elektromos-auto-700x408px

2023. november 21.

Ünnepélyes keretek között vette át a Magyar Posta csomagszállításra és kézbesítésre is használható új elektromos teherautóit a vállalat menedzsmentje a Porsche Hungaria budaörsi telephelyén.

Dr. Láng Géza a Gazdaságfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy a Posta társadalmi és környezetre gyakorolt hatása számottevő, és ezen „felelősségéből adódóan az üzleti stratégiáját is a hosszú távú, értékteremtő gazdasági, környezeti és társadalmi szempontok integrálásával kell kialakítania. Mert a cél egy fenntarthatóan működő nemzeti vállalat létrehozása, amely hosszú távon is versenyképes és hatékony tud lenni, megfelelve a 21. századi, változó ügyféligényeknek.”

Dr. Balczó Barnabás, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója az átadáskor hangsúlyozta: „a Magyar Posta energia- és környezettudatos vállalat, folyamatosan keresi, hogy mely területeken tud energiát megtakarítani, és hogyan tudja a környezetterhelést minimalizálni. A 45 új, egyenként 3,5 tonnás elektromos teherautóval együtt már összesen 87 környezetbarát elektromos tehergépjárművel oldja meg a társaság országosan a küldemények kézbesítését.” A most átvett járműveket nagyrészt csomagok szállítására és kézbesítésre használja majd a vállalat. A 45 db új elektromos autó üzembe helyezésével egyidejűleg a Magyar Posta Zrt. ugyanennyi régi, nagyobb károsanyag-kibocsátású teherautót kivon a forgalomból.

Az eseményen az elnök-vezérigazgató rámutatott, hogy a Magyar Posta elkötelezett a fenntartható vállalatüzemeltetés mellett, és kiemelten fontosnak tartja a tavaly életbe lépett kormányrendelet előírásainak betartását is, amely a tiszta közúti járművek beszerzésére vonatkozik. E rendelet értelmében minden új vállalati gépjárműbeszerzésnek bizonyos arányban elektromos hajtásláncú járműveket is tartalmaznia kell. A Magyar Posta a most átvett új autókkal ezt az elvárást maradéktalanul teljesíti.

A ma átadott Volkswagen e-Crafter teherautók 100 kW/136 LE teljesítményű villanymotorjukkal akár 160 km-t is képesek megtenni újratöltés nélkül, rakterük pedig több mint 10 m3, így ideális választás a Magyar Posta csomagszállítási és- kézbesítési feladatainak ellátására. Az e-Crafterben lévő számos innovatív vezetői asszisztensrendszer és az intelligens biztonsági rendszerek segítséget nyújtanak a járművezetőnek, így gondoskodva a sofőr, a gépjármű és a csomagok még nagyobb biztonságáról.

A gépjárműveket a Porsche Hungaria 2022-ben megnyílt Innovációs és Tréning Centrumában adták át. Brigitte Auernigg, a Porsche Hungaria ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a Volkswagen Csoport részeként a Porsche Hungariához tartozó márkák számára elsődleges szempont a fenntarthatóság, ehhez az autóipar zéró károsanyagkibocsátású, tisztán elektromos meghajtású modellekkel járul hozzá, emellett MOON márkanév alatt elektromos autó töltőberendezésekkel és megújuló energiatermelési megoldásokkal támogatja az e-mobilitás elterjedését.

Kovács András, a Volkswagen Haszonjárművek márkaigazgatója hozzátette: jelenleg a márka kínálatában két tisztán elektromos teherszállításra alkalmas modell is megtalálható: az e-Crafter mellett a másik az ID. Buzz, amely azzal, hogy a neve mellett tudhatja a Van of the Year díjat, egyértelműen üzeni, hogy kiváló választás azoknak, akik fenntarthatóvá szeretnék tenni vállalkozásuk mobilitását. Üdvözölte azt, hogy a Magyar Posta is fontosnak tartja a fenntartható közlekedés ügyét, és jó munkát kívánt az e-Crafter flottát használó postai alkalmazottaknak.

A Porsche Hungaria az év első 10 hónapjában csaknem 25 ezer új autót adott át ügyfeleinek, ez 14%-os növekedést jelent a tavalyi azonos időszakhoz képest. Ezen belül kiemelkedően teljesített a Volkswagen Haszonjárművek márka, amely a tavalyi év első tíz hónapjához képest idén, ugyanebben az időszakban 69%-os növekedést mutatott.

Szintén a Posta flottájának zöldítését szolgálja a nemrég beszerzett csaknem háromszáz darab új Neuzer elektromos rásegítésű kerékpár, amelyek már az idén szolgálatba állnak a kézbesítési átszervezésben érintett postákon és a kézbesítők hagyományos kerékpárjait váltják ki. A legfrissebb beszerzéssel és a korábbi években megvásárolt közel ötszáz darab pedálszenzoros kerékpárral immár 1704-re nőtt az e-bike-ok száma a Magyar Posta kötelékében. Az elektromos rásegítésű kerékpárok komoly segítséget jelentenek a kézbesítőknek, hiszen elegendő kisebb fizikai erőkifejtéssel hajtani a nyomatékszenzoros kerékpárokat, az akkumulátorok pedig kisebb terhelés mellett hosszabb táv bejárását is lehetővé teszik. A társaság tervei szerint a következő években az összes kézbesítő hagyományos kerékpárját e-bike-ra cseréli.

Mindemellett egyre nagyobb arányban találhatók meg a Posta flottájában triciklik és a kézbesítők körében népszerű elektromos meghajtású háromkerekű segédmotorok, a Kyburzok is.

Az elektromos gépjárművek arányának növelése a Magyar Posta haszongépjármű-flottájában mutatja, hogy a Vállalat nem csak színében zöld, hanem felfogásában is maradéktalanul eleget tesz a zöld átállásnak és a környezettudatosságnak.

Magyar Posta Zrt.