Új Központi Csomagfeldolgozót épít a Posta

A Magyar Posta Zrt. Magyarország legnagyobb központi csomagfeldolgozóját építi meg Maglódon, amelybe automata csomagfeldolgozó rendszert is telepít a társaság.

2022. szeptember 26.

Zöldmezős beruházással több tízmilliárd forintból épül a Magyar Posta Központi Csomagfeldolgozója Maglódon. Az új üzemcsarnok 38 ezer négyzetméter alapterületű, több mint kétszer akkora, mint a fóti logisztikai üzem. A csarnokot 80 000 négyzetméternyi külső burkolt terület és 140.000 négyzetméter zöld terület veszi körül. Az üzem a mai modern elvárásoknak megfelelően, a postai igények alapján épül: két oldalán 84 darab dokkoló és 24 darab szintbeli ipari, valamint 2 extra kaput helyeznek el, melyek a kézbesítő járművek, illetve a szállító kamionok kezelését, a csomagok rakodását segítik majd. Az üzemben egyidőben egyszere akár 120 darab kézbesítő jármű kezelhető. A telephelyen mintegy 800 fő foglalkoztatását tervezi a Posta, számukra ideális munkakörülményeket biztosít az új épület.

A Magyar Posta MPL+ logisztikai fejlesztési programjának célja, hogy az évről-évre növekvő csomagmennyiséget megfelelő minőségben, hatékonyan tudja feldolgozni és kézbesíteni. A jövő év októberére elkészülő ingatlan Magyarország legnagyobb automatizált csomagfeldolgozója lesz. A tervek szerint 4 fővárosi és 19 vidéki üzem működését fogja majd össze.

Fónagy János a Gazdaságfejlesztési minisztérium államtitkára az ünnepélyes alapkőletételi ünnepségen azt mondta: „a postai logisztikai infrastruktúra megújítását a kormány továbbra kiemelten fontosnak tartja, hiszen a tulajdonos elvárása, hogy az egyik legnagyobb szolgáltatóként és munkaadóként megfeleljen a mai kor követelményeknek és versenyképes vállalatként végezze feladatát a piacon.”

maglod_sajtófotó_500x

A most épülő üzembe automata csomagszortírozó rendszert is telepít a Magyar Posta, amelynek beüzemelése az ingatlan átadásával egyidőben történik majd. A szortírozó rendszer akár 32 ezer darab csomag feldolgozására képes óránként.

A Magyar Posta Zrt. megbízott vezérigazgatója Simon Csilla az ünnepélyes alapkőletételen kiemelte: „a vállalat mindent megtesz azért, hogy – az egyetemes szolgáltatás magas színvonalú ellátása mellett – a csomaglogisztikai piacon is az ügyféligényeket lefedő, modern, minőségi szolgáltatásokat tudjon nyújtani országszerte. A korszerű logisztikai hálózattal megteremti annak az alapját, hogy a korábbiaknál hatékonyabb, gyorsabb, a piaci igényeket lefedő, minőségi csomagszolgáltatást tudjon nyújtani a jövőben is. A cél az, hogy a megújult logisztikai hálózattal továbbra is a legjobbak között legyünk ezen a versenypiacon.”

A Magyar Posta MPL+ programjának keretében mintegy 50 milliárd forintból újítja meg a teljes postai logisztikai infrastruktúrát, automatizálja a működést, és informatikai megoldásokat épít be. 2023-ig országosan 23 depóból álló logisztikai hálózatot alakít ki (19 vidéki és 4 fővárosi üzemmel), amely a középtávon várhatóan megduplázódó csomagmennyiséget is képes lesz, akár a kiugró időszakokban is rugalmasan kezelni.

2022 elejéig a tervezett 19 depóból már 10 megépült, további 6 építése pedig folyamatban van.

Magyar Posta Zrt.