Tigris Éve bélyegen

A kézbesítés, szállítmányozás „hétköznapi szépségei” mellett a Magyar Posta igazi „szerelemgyereke” a bélyegkiadás. Hogy miért? Mert kulturális missziónk révén ezen a parányi felületen megmutathatunk szinte mindent, ami fontos és amitől érdekes és szép az élet. Ezúttal a kínai asztrológia titokzatos világába kalauzolunk: bemutatjuk a Tigris éve bélyegkisívet.

2022. január 25.

Bármilyen modern is mai világunk, az emberiség számára a sokezer éves megfigyelések, tapasztalatok most is támpontul, kapaszkodóul szolgálnak. Nem véletlen, hogy a kínai asztrológia jóslataira 2022-ben is tömegek kíváncsiak.
A Posta 2014 óta bocsát ki az adott év szerinti kínai horoszkóp témájában bélyeget, ami a kezdetek óta nagy népszerűségnek örvend. A soron következő a 2022. február 1. és 2023. január 21. közötti időszak, a Tigris éve.
A kínai asztrológia szerint a Tigris éve a magabiztosság, a hirtelen váltások, az előre elrendelt dolgok és az újdonság éve lesz, amikor a lelkesedés és a dinamizmus úrrá lesz a viszontagságokon.

Beszédes színek és formák

A kínai kultúrában is fontos szerepet töltenek be a színek. A Tigris éve bélyegen a vörös és a sárga dominál. A vörös a szerencsét és a boldogságot, a sárga pedig a jólétet és a bőséget is jelképezi, így ez a bélyeg magába foglal mindent, amire csak vágyunk.

2022_Tigris_FDC-500px

A bélyegképen két tigris helyezkedik el, kör alakban. Ez az elrendezés a Yin és Yang, vagyis az élet árnyas és napos oldalát, a nehézségeket és sikereket jelképezi. Egyik sem létezhet a másik nélkül, csak együtt, egymás kiegészítve alkothatnak kerek egészet.

A bélyegkisívhez tartozó alkalmi borítékon és bélyegzőn további tigris motívumokat láthatunk.
A bélyeg Szajkó Berta Ágnes grafikusművész alkotása. A kisív 20 000 példányban az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt-ben készült és 2022. január 25-től kapható az elsőnapi postákon, a Filapostán. A bélyeg a Magyar Posta internetes áruházában is megrendelhető.

A bélyegkibocsátásban a Budapesti Kínai Nagykövetség és a Budapesti Kínai Kulturális Központ is együttműködött a Magyar Postával, mely a kínai újév alkalmából, a Nemzeti Vagyon Kezeléséért Felelős Tárca támogatásával, immár 9. alkalommal bocsátott ki kínai horoszkóp bélyeget.

Magyar Posta Zrt.