Tájékoztatás régi típusú 20 000 forintos címletű bankjegyek bevonásáról

A Magyar Nemzeti Bank a régi típusú 20 000 forintos címletű bankjegyeket 2017. december 31-i határnappal bevonja a forgalomból. A 2015 előtt kibocsátott 20 000 forintos bankjegy 2017. december 31-ig minősül törvényes fizetőeszköznek.

2017. december 19.

A Magyar Posta is a megjelölt időpontig, azaz év végéig fogadja el az ügyfelektől befizetéskor a régi típusú bankjegyeket, de kifizetésekhez már nem használja fel. Emellett – bár erre jogszabály nem kötelezi a Postát – lehetőség van a régi bankjegyek újra cserélésére is a postákon még a határidő lejárta előtt: a rendelkezésre álló készlet erejéig a régi típusú 20 000 forintos címletű bankjegyeket új típusú 20 000 forintos címletű bankjegyekre cserélhetik.

A bevonást követően 2018. január 1-től valamennyi postán három évig díjmentesen becserélhetőek a régi típusú bankjegyek, ugyanolyan címletű, új bankjegyekre. Ha az ügyfél csereigénye meghaladja az adott posta készletében található új típusú 20 000 forintos címletű bankjegy mennyiségét, úgy a csereigényt az előzetes bejelentéshez kötött készpénz-kifizetések teljesítésére meghatározott szabályok szerint, azaz az igényt követő második munkanapon teljesíti a posta.

Fontos kiemelni, hogy a díjmentesség csak a régi bankjegyek azonos címletű új bankjegyekre történő cseréjére vonatkozik, amennyiben ugyanis az ügyfelek a régi típusú 20 000 forintos címlet helyett más címletet kérnek, akkor az már pénzváltásnak minősül, s ez már díjköteles szolgáltatásnak számít.

Magyar Posta Zrt.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Kapcsolódó szolgáltatások