Pilinszky János születésének centenáriuma tiszteletére alkalmi bélyeget bocsát ki a Magyar Posta

Az emlékbélyegen Pilinszky János portréja szerepel, a hozzá tartozó borítékon az Aranykori töredék c. versének részlete olvasható.

2021. szeptember 14.

Pilinszky János (Budapest, 1921. november 27. – Budapest, 1981. május 27.) életművében a 20. századi történelem botrányát, az emberi létezés szenvedését, a bűnök megválthatóságának esélyeit elemzi egyedülálló módon. Személyes hite elválaszthatatlan művei témájától és hangvételétől, és amelynek köszönhetően újra élő kapcsolatot teremtett a szakrális és a profán világ között. A hazai irodalom történetét olyan értékekkel gazdagította, amelyek a világirodalom legjelentősebb teljesítményei között is helyet érdemelnek.

Az emlékbélyegen Pilinszky János portréja szerepel, a hozzá tartozó borítékon az Aranykori töredék c. versének részlete olvasható: „Minden tetőről látni a napot.” Ezt a gondolatvilágot tükrözi a költőről most kiadott alkalmi bélyeg is, melyet Takács Tamás Péter – a Pilinszky 100. elnevezésű programsorozat arculatának tervezőgrafikusa – készített.

Pilinszky_500

Az alkalmi bélyegzőben – a bélyegen és a borítékon is szereplő – centenáriumi logó látható.
Az alkalmi bélyeg a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával 50.000 példányban készült.

Magyar Posta Zrt.