A Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Magyar Posta Zrt. közös sajtóközleménye

A karácsony előtti hetekben megduplázódik a napi átlagos csomagforgalom. Erre a kiemelt időszakra a Magyar Posta növeli logisztikai kapacitásait, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pedig felkészült az ilyenkor szokásos megnövekedett számú vámügyintézésre. Azt javasoljuk, online vásárláskor vegyék figyelembe a webáruház által jelzett szállítási időt és a vámszabályok ismeretében tudatosan döntsenek a megrendelésekről.

2017. október 24.

A karácsony előtti hetekben megduplázódik a napi átlagos küldeményforgalom. Erre a kiemelt időszakra a Magyar Posta növeli logisztikai kapacitásait, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pedig felkészült az ilyenkor szokásos megnövekedett számú vámügyintézésre. Azt javasoljuk, online vásárláskor vegyék figyelembe a webáruház által jelzett szállítási időt és a vámszabályok ismeretében tudatosan döntsenek a megrendelésekről.

Az e-kereskedelem folyamatos fellendülése miatt várhatóan idén is tovább nő a postán feladott csomagok száma. 2016-ban mintegy 18 millió csomagot kezelt a Magyar Posta, idén a csomagok száma elérheti, vagy akár meg is haladhatja a 20 milliót. Emellett a nemzetközi forgalomban további több mint 5 millió regisztrált levelet kezeltünk 2016-ban, ami az e-kereskedelemben gyakori feladási mód, 2017-ben 6,5 millió regisztrált levélre számítunk. További 9 millió nem regisztrált, közönséges levél érkezett tavaly, idén ezen küldemények száma várhatóan eléri a 10 millió darabot. A nem regisztrált, közönséges küldemény okoz a leggyakrabban félreértést, mivel a megrendelő csomagot vár, de azt valójában a nemzetközi postai forgalom egyszerű levélként kezeli, ennek minden hátrányával.

nav_sajttaj

Fotó: Kovács Bence

A külföldről érkező csomagküldemények közül a legtöbb Kínából, USA-ból, Hollandiából, Szingapúrból, Németországból, és Szlovákiából érkezett. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2016-ban 34 ezer alkalommal vámkezelt Európai Unión kívüli országból feladott levél- és csomagküldeményeket, míg ez a szám idén már most meghaladja a 45 ezret. A NAV adatai szerint a küldemények leggyakrabban mobiltelefont, tabletet, étrend kiegészítőt, ruházati termékeket, illetve kiegészítőket, valamint LED lámpákat tartalmaztak.

A tapasztalatok alapján a karácsonyt megelőző két hónapban már megemelkedik a napi átlagos csomagforgalom, a karácsony előtti 4-5 hétben pedig megduplázódik. A Magyar Posta erre a kiemelt időszakra megnöveli logisztikai kapacitásait, emeli a dolgozói létszámát, és az internetes vásárlás tudnivalóiról több fórumon nyújt tájékoztatást.

nav_mp_2017_aktualitasok

Fotó: Kovács Bence

Hasznos tudnivalók:

 • A webes rendelések szállítási ideje leginkább attól függ, honnan rendelik. A karácsonyi forgalomban a távol-keleti országokból megrendelt áruk átfutási ideje 6-8 hét is lehet. Ezzel szemben az Európai Unióból jellemzően 1-2 hét.
 • Segíti a sikeres kézbesítést, ha pontos a szállítási cím: például, ha munkahelyre kérik a csomagot, akkor a megrendelő neve mellett a cég nevét is fel kell tüntetni.
 • Vámkezelés szükséges, ha az Európai Unión kívülről érkezik a csomag, és az értéke miatt vámköteles. Gyorsíthatja a vámkezelést, ha a csomagon szerepel az áru pontos megnevezése és értéke.
 • A külföldi rendeléseknél a szállítási idő csökkenthető azzal, ha nem az ingyenes szállítást választják, hanem kifejezetten valamely csomagszolgáltatást.
 • Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az ingyenes szállítás esetén nem követhető nyomon a feladott áru, így kevésbé kiszámítható a csomag érkezése, és ezeknél a küldeményeknél gyakoribb a rutinszerű vámellenőrzés is.

A vámeljárás menete:

 • A vámkezelés akkor végezhető el, ha a beérkezett áru egyértelműen meghatározható (pontos megnevezés), ismert a valós értéke és a címzett.
 • A vámkezelés alapja a küldemény igazolt értéke, ennek pontos feltüntetése az ügyfél kötelezettsége, hiányában a NAV összehasonlító vámérték alapján vámkezel.
 • Amennyiben a küldeményt vámkezeltetni kell, a Magyar Posta felveszi a kapcsolatot a címzettel, akinek nyilatkoznia kell a küldemény értékéről és a vámkezelési megbízásáról.
 • Magyarországra beérkező (magánszemélyeknek szóló is) küldemények esetében az ügyfél kérheti, hogy a vámeljárást a Magyar Posta folytassa le.
 • Javasolt, hogy a címzett adja meg telefonos és email-es elérhetőségét is (így a vámkezelésben közreműködő Magyar Posta gyorsabban fel tudja venni a kapcsolatot a címzettel).
 • A vámkezeléshez elengedhetetlenül szükséges az alábbi dokumentumok elküldése, amelyek igazolják a küldemény értékét és tartalmát:

  Rendelt küldemény esetén csatolandó okmányok:
     • számla, és/vagy
     • paypal igazolás és/vagy
     • rendelés visszaigazolása (pl.: ebay) és/vagy
     • a NAV a vámérték alátámasztása érdekében további dokumentumokat kérhet be.

  Ajándékküldemény (magánszemélytől magánszemélynek térítésmentesen) esetén szükséges:
     • ajándékozó nyilatkozat a feladótól (formanyomtatvány nincs rendszeresítve),
     • a feladó és címzett adatai (név és cím),
     • a küldemény postai azonosítószáma, pontos tartalma, értéke, mennyisége.

  Egyedi engedélyek, igazolások kellenek, ha például gyógyszert hozatnak be, vagy védett növényből, illetve állatból készült terméket.

Az interneten cégtől (pl. webáruházból) megrendelt és az EU-n kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám és adómentesek, 150 euróig vámmentesek, de 27% áfát fizetni kell, 150 euró fölött pedig áfát és vámot kell fizetni.
Amennyiben EU-n kívüli magánszemély csomagot küld magyar magánszemélynek, úgy 45 euró értékig nem kell vámot és adót fizetni. 150 euróig vámmentes, de 27% áfát fizetni kell, 150 és 700 euró között 2,5% vámot és 27% áfát, e fölött pedig az áfa mellett már a vámtarifa szerinti vámot vagy kérelem alapján 2,5% vámot kell megfizetni.

Felhívjuk a figyelmet, hogy hamis termékek, kábítószerek behozatala szigorúan tilos!

Az internetes vásárlással kapcsolatban részletes tájékoztatót talál a NAV oldalán.

Magyar Posta
Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Kapcsolódó szolgáltatások