MEGSZÜLETETT A BÉRMEGÁLLAPODÁS A POSTÁNÁL

Három évre szóló, összesen 15 százalékos alapbér-fejlesztésről szóló megállapodást kötött a Magyar Posta a két legnagyobb postás szakszervezettel. A postai dolgozók 2021-ben július elsejétől 4 százalékos alapbér-fejlesztést kapnak. Ezen túlmenően a vállalat megemelte az idei évi, lojalitás elismerésére biztosított béren kívüli juttatás összegét is.

2021. 06.29.

A bérmegállapodást 2021. június 28-án írta alá vállalat vezérigazgatója, valamint a két érdekképviselet, a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetségének vezetője. A hivatalos eseményen részt vett a nemzeti pénzügyi és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár.

Juhász Edit hangsúlyozta: „Az, hogy a járvány ideje alatt is zavartalanul működött egy olyan fontos közszolgáltatás, mint a postai szolgáltatás, a munkatársak elkötelezett, kitartó munkája és helytállása nélkül nem valósulhatott volna meg, ezért köszönet és hála illeti őket. A mostani többéves és kiszámítható bérfejlesztés elismeri az elmúlt időszakban hozott áldozatokat.”

A három évre szóló bérmegállapodás szerint idén július elsejétől egységesen 4 százalékos mértékű alapbér-fejlesztés jár minden postai munkavállalónak. Ezen kívül a munkáltató 2021-re megemelte lojalitás elismerésére biztosított béren kívüli juttatás összegét bruttó 300 ezer forintra. A munkavállalók a júliusi fizetésükkel, azaz augusztus elején kapnak először megemelt bért, ezen felül - szintén augusztusban - az éves elismerés összegének felét is, azaz bruttó 150 ezer forintot utalja a munkáltató. A béren kívüli juttatás másik felét december elején kapják kézhez a munkatársak.

„Olyan bérmegállapodás született, amely egyrészt elismeri a munkatársaink teljesítményét és elkötelezettségét, másrészt kiszámítható és fenntartható a Posta számára.” – mondta a vállalat vezérigazgatója. Schamschula György hozzátette: „eredmény az is, hogy a vírus okozta gazdasági nehézségek ellenére a vállalatnál nem történt létszámleépítés. Úgy vélem, olyan megállapodást írtunk ma alá, amely 2023-ig garantálja a bérek kiszámítható emelkedését minden postai dolgozónak.”
A 2021-2023 közötti időszakra szóló megállapodás szerint a 3 év alatt összesen 15 százalékkal emelkedik a postai munkatársak bére. A 2021-es 4 százalékot követően 2022-ben átlagosan 9 százalékkal, 2023-ban pedig 2 százalékkal növekszik a postások alapbére. A következő évekre szóló béremelések részletes szabályait később határozzák meg a felek.
Ezen túlmenően a munkáltató 1-1 nap extra fizetett távollétet biztosít a COVID elleni védőoltással rendelkező munkatársak részére 2021-ben és 2022-ben.

Magyar Posta Zrt.