Logisztikai depót épít Zalaegerszegen a Posta

2022-ben már Zalaegerszegen is lesz logisztikai üzeme a Magyar Postának. Az új depó több százmillió forint értékű zöldmezős beruházás keretében épül a zalai megyeszékhelyen. Az üzemcsarnok márciusi alapkőletételét követően a beruházás átadása tervezetten még az idén megvalósul.

2022. március 09.

2022 márciusától -a tervek szerint- év végéig megépíti új zalaegerszegi logisztikai üzemét a Magyar Posta. A több 100 milliós értékű beruházás eredményeként egy több mint 2700 négyzetméter alapterületű üzemi területtel és csaknem 12 000 négyzetméter külső burkolt területtel rendelkező depó működhet majd év végétől a zalai megyeszékhelyen.

Az üzem a mai modern csomaglogisztikai elvárásoknak megfelelően, a postai igények alapján épül: két oldalán 6 darab dokkoló és 5 darab szintbeli ipari, valamint 1 extra kaput helyeznek el, melyek a kézbesítő járművek, illetve a szállító kamionok kezelését, a csomagok rakodását segítik majd. A depóban közel mintegy 60 fő foglalkoztatását tervezi a Posta. Az új épület ideális munkakörülményeket biztosít a dolgozók számára.

__VG9027_700x

Láng Géza, a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyért felelős helyettes államtitkár a depó alapkőletételén elmondta: „A magyar állam, mint tulajdonos elvárása, hogy a Magyar Posta csomaglogisztikai szolgáltatása révén hosszú távon a belföldi kiscsomagpiac elsőszámú szolgáltatóvá váljon. E cél eléréséhez szükséges a postai logisztikai infrastruktúra megújítása, és a lehető leghatékonyabb csomagfeldolgozási és kézbesítési folyamatok bevezetése.”

A zalaegerszegi depó ellátási körzete Zala megye 182 településére terjed ki, az üzem nagyjából 180 ezer lakos számára kézbesíti a csomagokat. Az országos trendekhez hasonlóan Zala megyében is évről-évre emelkedik a kézbesített csomagok száma. 2020-ban 146 ezer, 2021-ben már csaknem 150 ezer darab csomagot kézbesítettek a munkatársak a depó vonzáskörzetéhez tartozó településeken. A beruházás célja, hogy a folyamatosan növekvő csomag darabszámhoz megteremtse azokat a körülményeket, amellyel megfelelő minőségű és hatékonyságú lehet a feldolgozás és a kézbesítés. A hatékonyságot növeli majd az az automata szortírozó rendszer, amelyet a megépült depóba telepít a Posta.

Varga János, a Magyar Posta Zrt. logisztikai üzemeltetési igazgatója az alapkőletételi ünnepségen azt mondta: „Meggyőződésem, hogy egy korszerű csomaglogisztikai infrastruktúra tudja megfelelő színvonalon kiszolgálni az ügyféligényeket, és nem mellesleg a munkatársak számára is jobb munkakörülményeket biztosít. Jó hír, hogy a tervezett 19 vidéki depóból a fele már megépült, illetve most épül, 2023-ig a teljes logisztikai infrastruktúra megújul.

A Magyar Posta MPL+ programjának keretében mintegy 50 milliárd forintból újítja meg a teljes postai logisztikai infrastruktúrát, a megépült depókba automata csomagfeldolgozó rendszereket telepít és informatikai megoldásokat épít be. 2023-ig országosan 23 (19 vidéki és 4 fővárosi) depóból álló logisztikai hálózatot alakít ki, amely a középtávon várhatóan megduplázódó csomagmennyiséget is képes lesz, akár a kiugró időszakokban is rugalmasan kezelni.

Magyar Posta Zrt.