Közeledik a határidő az étel- és italautomatáknál

Június 15-ig mintegy 23 ezer Automata Felügyeleti Egységet adott ki beszerelésre a Magyar Posta. A felügyeleti egységgel felszerelt és megszemélyesített automaták száma folyamatosan nő.

2018. június 15.

Napról-napra nő azon automaták száma, amelyeket Automata Felügyeleti Egységgel (továbbiakban: AFE) szerelnek fel, majd a szerelést követően megszemélyesítik, azaz összekötik azokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal informatikai rendszerével. A jogi szabályozás szerint a bekötések végső határideje 2018. június 30-a, ezt követően már csak Automata Felügyeleti Egységgel felszerelt automata üzemeltethető.

Az étel- és italautomaták menedékes felügyeleti szolgáltatójának kijelölt Magyar Postával mintegy 27.000 automatára szerződtek azok üzemeltetői. A beszereléseket a Posta az üzemeltetőkkel közösen végzi egy előre ütemezett terv szerint. A hátralévő 2 hét a Posta számításai szerint, az üzemeltetőkkel szoros együttműködésben elegendő lehet arra, hogy minden működő automatába kerüljön AFE, majd azt megszemélyesítsék. Előfordulhat - elsősorban a régebbi vagy egyedi típusú készülékeknél -, hogy az AFE-k beszerelésekor műszaki-technikai problémák lépnek fel, amelyek kezeléséhez idő kell. A Posta – többek között ezért is – előbb május elején, majd június elején ismét levelet írt az üzemeltetők részére, melyben felhívta a figyelmet a közelgő jogszabályi határidőre, és ahol szükséges, ott az automaták cseréjével vagy átalakításával kapcsolatos lehetőségekre. Fontos tudni, hogy az Automata Felügyeleti Egység beszerelése önmagában még nem elegendő a jogszabályi előírás teljesítéséhez. Ahhoz, hogy július elsejétől az automata tovább működhessen, el kell végezni az egység megszemélyesítését az Üzemeltető által igényelt üzembe helyezési kóddal, hogy a Nemzeti Adó-és Vámhivatal lássa az automata forgalmát. Tekintettel arra, hogy az összeköttetés megteremtése további néhány napot vehet igénybe, a beszerelést végzőknek arra is figyelniük kell, hogy a beszerelés és a törvényi határidő között maradjon elegendő idő az összeköttetés megteremtésére is.

Az automaták felügyeleti rendszere az üzemeltetők számára számos előnnyel jár, így például naprakész információt kapnak minden egyes automata forgalmáról, ellenőrizhető, hogy az egyes termékek milyen ütemben fogynak és mikor szükséges a készülék feltöltése. A rendszer használatával a kisebb üzemeltetők és az újonnan piacra lépők esélyegyenlősége javul, hiszen támogatott beruházás keretében jutnak telemetriai adatokhoz. A nemzetgazdasági miniszter 20/2017. (VII. 31.) NGM rendelete értelmében az automataberendezések Üzemeltetői gépenként 120.000 forintos támogatást igényelhettek az AFE telepítés eszköz- és szerelési költségeire. Annak érdekében, hogy az Üzemeltetők az általuk igényelt támogatást meg is kaphassák – a támogatásra való jogosultság mellett - az szükséges, hogy a támogatással érintett automatába legkésőbb 2018. június 30. napjáig az AFE beszerelésre és a NAV informatikai rendszerével összekötésre is kerüljön. Az étel- és italautomaták piacán bevezetett új rendszer az online pénztárgépek és az elektronikus közúti árufuvarozási ellenőrzési rendszerhez hasonlóan az adóbevételek növelését, a gazdaság fehérítését szolgálja.

Magyar Posta Zrt.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Kapcsolódó szolgáltatások