Kétszámjegyű béremelés a Postánál

Átlagosan 10 százalékos lesz a bérfejlesztés az idén a Magyar Postánál a március 1-én aláírt bérmegállapodás szerint.

2019. március 4.

A szakszervezetek és a vezérigazgató által március 1-én, pénteken aláírt megállapodás szerint a mintegy 30 ezer dolgozóból több mint 23 ezer 10 százalékos vagy azt meghaladó mértékű bérfejlesztésben részesül idén, azaz 2017 óta átlagosan 40,4 százalékos bérfejlesztést hajtottunk végre - fogalmazott Schamschula György, a társaság vezérigazgatója.
Szavai szerint az emelés forrása részben az erre elkülönített pénz, részben forrás-átcsoportosítással oldják meg. Hozzáfűzte, a létszámot és béremeléseket is úgy kell tervezni, hogy azt a Posta ki tudja gazdálkodni a fejlesztések és a szolgáltatások biztonságos nyújtása mellett.

A Magyar Posta 2017-ben kötött bérmegállapodást a szakszervezetekkel, három év alatt 32 százalékos béremelésről. Az akkori megállapodás alapján a kiindulópont 2019-re legalább 6 százalékos emelés volt, amit a cég az induló ajánlatában 2 százalékkal toldott meg az idei bértárgyaláson. A szakszervezetek ezt nem fogadták el, remélve, hogy a tulajdonos - a magyar állam - segítheti a céget a béremelésben, ez azonban lehetetlen, mert az uniós szabályok szerint tiltott állami támogatásnak minősülne, mivel a vállalat a posta piaci liberalizációja óta teljeskörűen versenypiaci szereplőnek minősül.

A végső megállapodás szerint a Magyar Postnál kétszámjegyű bérfejlesztés lesz idén. Az emelés januártól visszamenőleg érvényes, az emelt bért a munkavállalók az áprilisi fizetéskor kapják meg.

Magyar Posta Zrt.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Kapcsolódó szolgáltatások