Két bankjegyet is bevon idén a Magyar Nemzeti Bank

Az új 500 forintos február elsejétől került forgalomba

2019. február 21.

A Magyar Nemzeti Bank az év végével bevonja a régi típusú tízezer forintosokat. A jegybank tájékoztatása szerint a forgalomban lévő tízezer forintosok 86 százaléka új bankjegy, a régiből viszonylag kevés van. 2020. január elsejétől azonban már csak az új típusú 10.000 forintos bankjegyekkel lehet fizetni. A régi bankjegy sem veszít azonban értékéből, hiszen minden bankfiókban és postán beváltható lesz díjmentesen három évig.
Csak 2019. december 31-ig van forgalomban:

régi 10.000_minta

2019. február 1-jén került forgalomba az új 500 forintos címletű bankjegy. A régi típusú idén október végéig használható fel fizetéskor, vagyis november elsejétől már csak a megújított 500 forintosokkal lehet majd fizetni.

Az új bankjegy ilyen:

uj_500_e

Magyar Nemzeti Bank 2014-ben kezdte meg bankjegycsere programját, és idén év végével zárul. Az elmúlt években megújult a húszezer, a tízezer, az ötezer, a kétezer és az ezer forintos, és végül most az ötszáz forintos is.
A már bevont bankjegyek közül a húszezer, az ötezer, a kétezer és az ezer forintos régi címletek már nem fogadhatók el általános fizetőeszközként, 2019 novembertől a régi 500 forintossal, majd 2020 januárjától a régi tízezressel sem lehet majd fizetni. A régi bankjegyek a bevonástól három évig becserélhetők a postákon vagy a bankoknál ugyanolyan címletű bankjegyre. A cserét a posta és más pénzintézetek is díjmentesen végzik. Továbbá ezen 3 éves időszakban, ha az ügyfelek postai szolgáltatásokat vesznek igénybe (pl.: levélfeladás, csekkbefizetés, stb.), akkor annak ellenértékét kiegyenlíthetik ezen bankjegyekkel és nem kell a váltási folyamatot külön is elvégezni.

A 3 év lejártát követően további 17 évig a Magyar Posta az „előzetes bejelentéshez kötött készpénz kifizetések szabályairól” szóló Hirdetmény 2. a) pontjában meghatározott Postai szolgáltatóhelyek pénztárai díj ellenében cserélik be. A Magyar Nemzeti Bank MNB a bevont bankjegyeket a bevonási időpontot követően – Budapest V. kerület Kiss Ernő u. 1. szám alatti pénztárában – még 20 évig díjmentesen átváltja.

Magyar Posta Zrt.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Kapcsolódó szolgáltatások