A fényt ünnepli a Magyar Posta az idei karácsonyi bélyeggel

A kereszténység megjelenése előtt karácsony idején a fény győzelmét ünnepelték az emberek. Ezt az ünnepet idézi fel a Magyar Posta idei karácsonyi bélyege, a speciális változat pedig a karácsonyi csillogást is megeleveníti.

2023. október 18.

2023_karacsony_belyeg_700x500px

Tudod-e, hogy miért hívjuk karácsonynak a karácsonyt, honnan származik a karácsony szavunk?

• A karácsony név a szláv korcun, átlépő és a korciti, átfordul, lép szóból származik.

Tudod-e, hogy mire utal az elnevezés?

• A mai értelemben vett karácsonyról, Jézus születéséről évszázadok óta megemlékezünk, és az is köztudott, hogy a szeretetet, az összetartozást és az ajándékozást ünnepeljük ebből az alkalomból.
• Kevesen tudják azonban, hogy a kereszténység megjelenése előtt karácsony idején a fény győzelmét ünnepelték az emberek. Ekkor, a december 21-i téli napfordulót követően a nappalok hosszabbodnak, az éjszakák rövidülnek, egészen június 21-ig, a nyári napfordulóig, így örömteli, hogy napról-napra több a fény.

Ezt az ünnepet idézi fel az idei bélyeg, a speciális változat pedig a karácsonyi csillogást is megeleveníti.

A Magyar Posta a 2023-as karácsonyi jókívánságok postára adásához alap- és speciális változatban bocsátott ki Belföld értékjelzéssel ellátott öntapadós forgalmi bélyeget.

A bélyegképen ezúttal az ünnepet jelképező elemekkel kombinált, ünnepi díszbe, karácsonyi hangulatba öltöztetett, csili-vili képzeletbeli kisváros látképe tűnik elő.

Az alapváltozat ötven bélyeg-képet tartalmazó ívben készült, melyen a magyaron kívül angolul, németül és francia nyelven is Boldog Karácsonyt kíván ügyfeleinek a Magyar Posta.

Az öt bélyegképes kisívben készült speciális változat pedig a fényt ünnepli. Különlegessége, hogy az alkalmazott nyomdatechnológia eredményeként a nyomatkép fémes hatású, csillog – villog a fényben.

Az idei karácsonyi bélyeget Vasvári Péter grafikusművész tervezte és a Codex Értékpapírnyomda Zrt. gyártotta. Már október 17-től kapható az elsőnapi postákon, a Filapostán, és megrendelhetők a Magyar Posta internetes áruházából is, innen.