Júliusi bélyegújdonságok

Valódi kuriózumok találhatók a Magyar Posta júliusi bélyegkínálatában - tematikájukat, grafikai kompozíciójukat és technológiájukat tekintve egyaránt.

2019. július 8.

Újabb Seuso-bélyegek

SeusoII small

Július 8-án bocsátja ki a Magyar Posta a legjelentősebb késő római ezüst Seuso-kincsleletek újabb hét darabját bemutató bélyegblokkot. A kincs első hét tagjáról 2014-ben már adott ki bélyeget a Posta. Az idei bélyegblokk a második ütemben hazaszállított tárgyakat mutatja be.
A Seuso-kincs darabjai egy ünnepi lakoma-készlet jellegzetes tartozékai, melyek többségét mitológiai alakok és történetek domborműves ábrázolásaival díszítettek. A bélyegblokkon bemutatott hét tárgy: Akhilleusz-tál, Meleagrosz-tál, amfora, állatalakos kancsó és a kancsóból és vödör-párból álló Hippolütosz-készlet.
A bélyegblokkon lévő ezüst tárgyakat dombornyomás és diffrakciós fólia teszi különlegesebbé, utóbbitól a bélyeg fény hatására a szivárvány minden színében csillog. A blokkon uv-fényben a leghíresebb, és egyben a kincs névadó darabjaként is ismert ezüst Vadász-tál központi, kör alakú mezőbe foglalt jeleneteit keretező, a kincs összes darabjára egyöntetűen érvényes, latin nyelvű verses felirat olvasható.
A bélyeg Benedek Imre grafikusművész tervei alapján 44.000 db perforált és 6.000 db vágott változatban a Pénzjegynyomdában készült.

Híres munkakutyák alkalmi bélyegkisíven

Munkakutyák kisív small

A kutyák szaglása körülbelül egymilliószor jobb az emberénél, és ezzel a képességgel emberéletek is megmenthetők. A négycímletű bélyegeken négy híres kutyát láthatunk közelről, és a háttérben, munka közben.
Kuruc a Vám- és Pénzügyőrség kábítószer kereső németjuhász kutyája volt. Nevéhez több jelentős kábítószer felderítés kapcsolódik.
Mancs személykereső németjuhász, mentőkutyaként a miskolci Spider Mentőcsoport tagja. Többszáz ember életét mentette meg például földrengéseket követő kutatások során.
Szikra tűzvizsgáló kutya, drótszőrű magyar vizsla volt. Számtalan esetben nyújtott nélkülözhetetlen segítséget kiégett autók, lakások, házak felderítésénél.
Zeusz, a drótszőrű foxterrier, robbanóanyagot keresett, feladata csomagok, rakományok, légi, vízi és közúti járművek, helyszínek átvizsgálása volt. A robbanóanyag-kereső kutyák alkalmazását a terrorizmus elleni nemzetközi szintű fellépés indokolja világszerte.
Az ívszélen Kántor, a híres nyomozókutya, valamint a róla elhíresült filmben őt alakító és szintén nyomozó kutyaként dolgozó Tuskó kutya együtt szerepelnek.
A bélyegkisív Benedek Imre grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomdában készült 40.000 példányban.

Alkalmi bélyeg az öttusa világbajnokság tiszteletére

ÖttusaVB small

Alkalmi bélyeg kiadásával köszöntjük július 8-án a 2019-ben Magyarországon megrendezésre kerülő öttusa-világbajnokságot.
Úszás, vívás, lovaglás, lövészet és futás - ebből az öt sportágból áll az öttusa. Az első öttusa szövetség 1911-ben alakult meg, ugyanebben az évben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Budapesten tartott kongresszusa döntött az öttusa olimpiai játékok programjába való felvételéről, így az 1912-es stockholmi játékok óta az öttusa folyamatosan jelen van az olimpiákon.
Budapest nyolcadik alkalommal ad otthont a felnőtt világbajnokságnak és mellette hazánkban most először kerül sor a Laser-Run világbajnokságra. A két párhuzamosan zajló verseny várhatóan óriási létszámú versenyzőt és érdeklődőt vonz a fővárosba.
A budapesti Öttusa-világbajnokságot a Kincsem Parkban rendezik meg szeptember 2. és szeptember 8. között.
A bélyeg 120.000 példányban Széki András grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készült.

Bélyeg a Holdra szállásról

Holdra szállás small

Sorszámozott alkalmi bélyegblokkal emlékezik meg a Posta arról, hogy 1969. július 21-én először lépett ember a Holdra.
Aki csak tehette, lélegzetvisszafojtva figyelte tv-készülékén, amint Neil Armstrong, Edwin „Buzz” Aldrin és Michael Collins a John Fitzgerald Kennedy, amerikai elnök által meghirdetett Apollo-program keretében, elsőként léptek a Hold felszínére. Ez volt az Apollo–11, melyet még öt sikeres és egy sikertelen expedíció követett. Az űrhajósok minden alkalommal holdkomppal jutottak az űrhajóról a Holdra, ahol különböző műszerekkel méréseket végeztek, kőzetmintákat gyűjtöttek.
A számítógépes grafikával készült blokk bélyegképe egy Holdon sétáló űrhajóst ábrázol, háttérben a holdkomppal. A keretrajzra a Holdon hagyott legendás lábnyom került, mely a szél általi erózió hiányában azóta is gyakorlatilag változatlan. A hátterében a Föld bolygó látható.
A bélyegblokk Kara György grafikusművész tervei alapján, 60.000 db perforált és 4.000 db vágott változatban az ANY Biztonsági Nyomdában készült.

Valamennyi bélyeg megvásárolható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postákon és www.posta.hu-n.

Magyar Posta Zrt.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Kapcsolódó szolgáltatások