ITT AZ ÚJ 500 FORINTOS

Február elsejétől új 500 forintos bankjegyek kerülnek forgalomba. A régi típusú 500-as még október végéig korlátozás nélkül felhasználható a készpénzforgalomban.

2019. január 31.

Az új 500 forintos címletű bankjegy 2019. február 1-től kerül a készpénzforgalomba. A régi típusú bankjegy idén október végéig használható fel fizetéskor, vagyis november elsejétől már csak a megújított 500 forintosokkal lehet majd fizetni.
Az új bankjegy ilyen lesz:

uj_500_e uj_500_h

A Magyar Nemzeti Bank 2014-ben kezdte meg bankjegycsere programját. A program a lezárásához közeledik: a bankjegysorozat utolsó elemeként újul meg az 500 forintos címlet is.
A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt években megújította a húszezer, a tízezer, az ötezer, a kétezer és az ezer forintost is, ezt a sort zárja most az 500 forintos címlet.

A megújított címletek bevezetésével egyidejűleg a jegybank bevonta a régi címleteket, kivéve a régi típusú tízezer forintos bankjegyet, ennek bevonásáról még nem született döntés, ezért az még korlátozás nélkül felhasználható az új változattal együtt a készpénzforgalomban.

A jegybank döntéséig az új és a régi tízezer forintos egyaránt használatos a hazai készpénzforgalomban, ezért előfordulhat az is, hogy az ATM régi típusú tízezer forintost ad ki készpénzfelvételkor vagy a boltokban visszaadáskor ezt kapjuk, sőt mi is fizethetünk vele.

A már bevont bankjegyek (a húszezer, az ötezer, a kétezer és az ezer forintos címletek) már nem fogadhatók el általános fizetőeszközként, de három évig becserélhetők a postákon vagy a bankoknál ugyanolyan címletű bankjegyre. A cserét a posta és más pénzintézetek is díjmentesen végzik. Továbbá ezen 3 éves időszakban, ha az ügyfelek postai szolgáltatásokat vesznek igénybe (pl.: levélfeladás, csekkbefizetés, stb.), akkor annak ellenértékét kiegyenlíthetik ezen bankjegyekkel és nem kell a váltási folyamatot külön is elvégezni.

A 3 év lejártát követően további 17 évig a Magyar Posta az „előzetes bejelentéshez kötött készpénz kifizetések szabályairól” szóló Hirdetmény 2. a) pontjában meghatározott Postai szolgáltatóhelyek pénztárai díj ellenében cserélik be. A Magyar Nemzeti Bank MNB a bevont bankjegyeket a bevonási időpontot követően – Budapest V. kerület Kiss Ernő u. 1. szám alatti pénztárában – még 20 évig díjmentesen átváltja.

Magyar Posta Zrt.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Kapcsolódó szolgáltatások