Az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója

Mi lesz az 1500 fő alatti települések postáival és mi várható a nagyobb városokban? Mi az az új partneri program és miért jó a kistelepüléseken élőknek? Van élet a sárgacsekk után? Hogyan támogatja a csekkbefizetéseket a digitalizáció? Mi indokolta, hogy rekordsebességgel növelje csomagautomatáinak számát a Posta? Elektromos gépjárművek a kézbesítés szolgálatában? Igaz-e, hogy átlagban 10 százalékos bérfejlesztés lesz idén a vállalatnál? – egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ adott dr. Balczó Barnabás, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában péntek délután. (2023.04.21.)

2023. április 24.

A Magyar Posta 1630 állandó postai szolgáltatóhelyből álló hálózattal már teljesítené egyetemes postai szolgáltatói kötelezettségét, ezzel szemben jelenleg 2235 posta áll a felhasználók rendelkezésére, tehát több mint 600 szolgáltatóhellyel több üzemel, mint amit a jogszabályi elvárások követelményként támasztanak.

A Posta célja, hogy az ország minden pontján ugyanolyan magas színvonalú szolgáltatást nyújtson ügyfeleinek, ugyanakkor a gazdasági válság hatásai a vállalatot is érzékenyen érintik. Ennek megoldására hozta létre a társaság új partneri programját, melynek keretében az önkormányzatokkal kötött szerződések alapján postai üzemeltetésben 32 településen 45 postát nyitott újra 2023. január 2-án.

BB: „Az új partneri program keretében a kistelepüléseken újabb lehetőségként mutatkozik a pl. dohányboltokkal való együttműködés is. Erre van nemzetközi példa is: az Osztrák Posta 2. legnagyobb partnere a trafikhálózat (önkormányzatok után). E lehetőség tekintetében is megkezdődtek az egyeztetések.”

Az e-kereskedelem rohamos növekedése kapcsán egyre fontosabbá vált az ügyfeleknek, hogy a nekik legkényelmesebb módon vehessék át küldeményeiket a nap 24 órájában. Erre válaszul rekordsebességű csomagautomata hálózatbővítést hajtott végre a Magyar Posta 2022-ben, így ma már 450 db MPL csomagautomata áll az ügyfelek rendelkezésre. Az új telepítések után a Magyar Posta csomagautomatái egyenlő arányban oszlanak meg a főváros, az agglomerációs települések, illetve vidéki nagyvárosok között.

BB: „Elhelyezésüket megelőzően igyekeztünk teljes képet kapni arról, hogy hol, merre tudják az ügyfelek a legegyszerűbben, legkényelmesebben átvenni küldeményeiket. Így mára a Magyar Posta országos lefedettséget nyújt mind a házhoz történő kézbesítés, mind pedig az egyéb kézbesítési módozatok (csomagautomata, postán maradóként) esetében.”

Folyamatosan csökken a postán befizetett papír alapú csekkek mennyisége, egyre nagyobb az igény a digitális megoldásokra ezen a téren is.

BB: „A Posta az ügyfelek számlabefizetéseit már nem csak a postahelyeken teszi lehetővé, hanem biztosítja csekkautomatákon, mobilapplikációkon keresztül is, a Díjnet pedig e-számlakezelési megoldásokkal támogatja a kényelmes ügyintézést. A Magyar Posta és a Díjnet közös iCsekk alkalmazásával a felhasználók belépnek a digitális csekkbefizetések világába, a papír alapú, QR-kóddal ellátott csekkek mobiltelefonon keresztüli fizetésével. Az applikáció népszerűségének kulcsa, hogy egyszerű, gyors, elég hozzá egy okostelefon és egy bankkártya, melyek segítségével otthonról intézhető, biztonságos és a nap 24 órájában elérhető. Az applikációval akár több csekk is befizethető egyidőben, és a mobilegyenleg feltöltés mellett, 2022. decemberétől már elérhetők benne az ÉnPostám Hűségprogram főbb funkciói is. A postai QR-kódos csekkbefizetés az iCsekk mellett az OTP Csoport egyes mobilalkalmazásaiba, valamint az Erste Mobilpay applikációjába beépülve is elérhető.”

BB: „A Magyar Postának van az országban a legtöbb elektromos meghajtású gépjárműve, amivel élen jár a karbonsemleges szállítási és kézbesítési eszközök alkalmazásában. ’A „zöld flottánk” közel 100 elektromos kisteherautót, közel 2000 elektromos rásegítésű kerékpárt es több mint 600 elektromos háromkerekű járműből áll.”

A létszámleépítésre és a béremelésre reagálva a vezérigazgató elmondta:

BB: „Tisztában vagyunk azzal, hogy tovább kell fejlesztenünk a béreken és a juttatásokon. Ezt úgy tudjuk megtenni, ha közben a hatékonyságunkat is javítani tudjuk. Az érdekképviseletekkel nemrégiben megkötött megállapodás alapján 2023. januártól visszamenőlegesen átlagosan 10%-os bérfejlesztést hajtottunk végre, kiemelt fókusszal a fizikai munkavállalókra; ennek köszönhetően az alacsonyabb besorolású munkakörökben akár 15%-ot meghaladó bérfejlesztésben is részesülhetnek a munkatársaink. Ezúton is szeretném megköszönni az érdekképviseleteknek a munkájukat, amivel támogatták, hogy ez a bérmegállapodás megszülethessen.”

Magyar Posta Zrt.