A MAGYAR POSTA FORGALMI BÉLYEG KIBOCSÁTÁSÁVAL KÖSZÖNTI A KERESZTÉNYSÉG LEGNAGYOBB ÜNNEPÉT, A HÚSVÉTOT

Szép jubileumot ünnepelhet idén a Magyar Posta: pontosan negyedszázada bocsátotta ki első húsvéti bélyegét. Azóta csaknem minden évben új címletek kerülnek forgalomba. A tematika kötött, ám a megközelítés korántsem az – köszönhetően a hazai bélyegtervezők leleményességének.

2019. április 10.

A hosszú téli hónapok után egyre türelmetlenebbül várjuk a tavasz érkezését. A természet újjászületésére rímelve a különböző vallások is ünnepet ülnek. A keresztény világban Jézus Krisztus feltámadása áll az ünnepkör középpontjában. E két szál, a szakrális és a profán népi hagyományok adják a szellemi alapot a húsvéti bélyegek tervezéséhez is a grafikusoknak.

A Magyar Posta idei húsvéti bélyegén látható Feltámadás című alkotást a krétai születésű, a festészet alapfogásait azonban Tizianótól Velencében elleső El Greco festette. A művészetére jellemző megnyújtott személyábrázolás ezen a képén is szembeötlő. A bélyegre a grandiózus festmény felső részét emelte át a tervező, Baticz Barnabás, amelyen az égbe emelkedő Jézus búcsúzik a földi világtól és tanítványaitól. A bélyeghez tervezett alkalmi borítékon a festmény teljes egészében látható.

A bélyeg a Pátria Nyomdában készült. Megvásárolható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postákon és www.posta.hu-n.

Nemcsak itthon, hanem a világ számos országban emlékeznek meg minden évben a kereszténység legnagyobb ünnepéről bélyegen. Az alábbiakban a régiós országok idei húsvéti bélyegeiből láthatnak párat.

Husveti belyegek

Magyar Posta Zrt.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Kapcsolódó szolgáltatások